13 juli 2022

Zo kom jij ontspannen de zomervakantie door: 5 tips!

Het is bijna zover: de start van de zomervakantie. Even geen lessen voorbereiden, vergaderingen bijwonen en leven naar de klok. In de zomer is er tijd om helemaal tot rust te komen. Hoe? Wij delen vijf tips.

1. Verstop je scherm

Breekt het zweet je uit bij de gedachte aan een week geen beeldschermen in huis? Ga de uitdaging met jezelf (en je huisgenoten) aan. Leg je telefoon weg en kijk naar buiten in plaats van op buienradar, stuur een brief of pak een boek. Misschien even wennen, maar het werkt. Het resultaat? Meer aandacht voor jezelf én de ander.

2. Even he-le-maal niks

Natuurlijk is het verleidelijk om die eeuwige to do-lijsten af te strepen, het huis op orde te hebben en hippe steden te bezoeken. Maar soms is niks doen net zo bevredigend. Even verstand op nul, ogen dicht en wind in de haren. Stap op de fiets, rommel thuis wat aan of doe een dutje op je balkon of in de tuin. Reken maar dat jij van zo’n lummeldagje ultiem ontspant.

3. Rust en regelmaat

Het klinkt misschien niet direct ontspannen om een vast ritme aan te houden, maar uit onderzoek blijkt dat een herkenbare routine juist rust kan geven. Je hoeft in de zomervakantie dus echt niet gelijk je bekende regelmaat overboord te gooien. Mensen (met name kinderen) zijn nu eenmaal gewoontedieren. Prima toch?

4. In je oren

Blijf je druk in je hoofd en kom je moeilijk in de zenmodus? Of heb je zin in een moment voor jezelf en wil je je even helemaal afsluiten van je omgeving? Luister naar een podcast of de Spotify Playlist van de Dunamare Academie. Kom alles te weten over educatie en ontwikkeling of verdiep je juist in een onderwerp waar je nog weinig van af weet. Zie tip 5 ;-)

5. Doe iets nieuws

Wat ook helpt om een ultiem vakantiegevoel te creëren, is iets nieuws doen. Zo kom je makkelijker los uit je dagelijkse beslommeringen. En het is nog leuk ook! Leer Japans koken, ga wadlopen of een dagje suppen in de buurt. Zo kom je opgeladen en vol energie terug op het werk.