14 juli 2022

Blog van onze voorzitter Henk Post: "Groeten vanaf de Waddenzee"

Op het moment dat dit bericht online verschijnt, waait de zilte Waddenwind door mijn haren en kijk ik vanaf zeilschip De Eendracht uit over de zilveren zee. Wie weet steekt zo een zeehond zijn koppie op tussen de golven. De Eendracht is een zeilschip uit 1938 van 55 meter. Ze doet mee aan de Tall Ships Races, het geweldige maritieme evenement dat Harlingen aandoet van 14 tot en met 17 juli. De leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen mogen een week op 3 schepen meevaren als bemanningslid. Hoe leuk zien je schooldagen er dan uit?!

Aan de jaarlijkse, internationale Tall Ships Races doet een armada aan fraaie tallships van over de hele wereld mee. Dit jaar start de race tussen 80 à 100 tallships in het Deense Esbjerg, waarna de schepen op weg gaan naar Harlingen en Antwerpen, om daarna weer in Denemarken te finishen. Het evenement is bedoeld om jongeren onder de 25 jaar kennis te laten maken met de schepen, het zeilen en de zee. Onze nautische school – de Maritieme Academie Harlingen – is dan ook nauw betrokken bij het evenement. Leerlingen van deze school varen vanaf Esbjerg als bemanningslid mee op 3 deelnemende schepen. Ik kan me geen betere manier voor hen voorstellen om het schooljaar af te sluiten!

Nautische traditie

Aan boord krijgen de leerlingen de ervaring wat het écht inhoudt om op zee te zijn. Ze leren de basisvaardigheden van het zeilen, ze leren samenwerken in een team, ze oefenen in hun grenzen aangeven. Dat is ontzettend goed voor hun persoonlijke ontwikkeling. Bovendien helpt deze ervaring de leerlingen om de keus te maken of ze zich op de zeevaart gaan richten, of de binnenvaart.

Het mooie van de Tall Ships Race vind ik ook dat het zo’n prachtige koppeling legt tussen verleden en heden. Nederland heeft het zeilen op zee in haar DNA zitten, we hebben door de eeuwen heen enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de zeilvaart. Die traditie zetten we tot op de dag van vandaag voort met onze opleidingen. Daarbij is enorme technische vooruitgang geboekt. Tegenwoordig leer je in een hightech omgeving, met fantastische simulatoren waarmee je kunt nabootsen dat je een haven aan de andere kant van de wereld binnen vaart.

Supergemotiveerd

Elk jaar hopen we een nieuwe lichting jongeren te interesseren in onze maritieme opleidingen. Niet vanuit een nostalgische blik, maar omdat het een prachtige en sterke bedrijfstak is. Er is ontzettend veel werkgelegenheid in de zee- en binnenvaart met mooie kansen om door te groeien. De leerlingen die de opleiding nu volgen, zijn supergemotiveerd. Ze komen al vroeg intern op school, om te leren hoe het is om lang van huis te zijn. En ook de reguliere vakken leren ze in een praktijkomgeving. Want wiskunde en natuurkunde heb je nodig aan boord. En een vreemde taal komt goed van pas als je een vreemde haven binnenvaart. Je schooljaar afsluiten met een week zeilen op een historisch schip, is dan natuurlijk de kers op de taart. Ook voor mij overigens, want ik mag de intocht van de vloot in Harlingen meemaken aan boord van De Eendracht. Hoe leuk kan het zijn om bij Dunamare te werken en te leren?!