18 oktober 2023

“Zin krijgen in een nautische toekomst: daar gaat het om!”

Onze Dunamare-scholen zijn alweer even op stoom. Hoe zijn de eerste weken gegaan en wat zijn de plannen voor de komende tijd? We vroegen het aan Anna Dantuma, teamleider vmbo op de Maritieme Academie Harlingen.

De eerste maandag van het schooljaar staat bij MAH traditiegetrouw in het teken van de eerstejaars.

“Klopt! We ontvangen dan onze nieuwe leerlingen met hun ouders. Een bijzonder en spannend moment, want de meeste leerlingen gaan intern, wat inhoudt dat ze een deel van de week in onze huisvesting wonen. Dat is best een stap! We maken altijd even een rekensom om te laten zien dat de kinderen op jaarbasis nog altijd vaker thuis slapen dan hier. Dat is meestal wel een geruststelling voor het thuisfront, haha. Na het afscheid en het settelen in de huisvesting gaat de introductieweek echt van start. Dit jaar stond er onder meer sport en spel op het strand, bootje varen door de grachten van Harlingen en een stadswandeling op het programma.”

Dat klinkt als een goed begin. Hoe zit het met de andere klassen?

“Klas twee is vier dagen naar de Ardennen geweest. Abseilen, klimmen, fietsen, kanoën... Het was een fantastische week waarin de leerlingen weer aan elkaar konden wennen én grenzen hebben verlegd. De derdeklassers kregen een ‘basic safety'-training, waarmee ze een certificaat hebben behaald dat essentieel is aan boord. En de eerste week van de vierdejaars stond vooral in het teken van reddingszwemmen en zwemmen in een overlevingspak.”

Zo te horen hechten jullie veel waarde aan een actieve opstart.

“De start is bepalend voor de rest van het schooljaar. Eerstejaars kunnen wennen aan het wonen en ‘werken’ hier op school en hun plek vinden in de groep: met wie word ik vrienden en waar kan ik terecht voor bepaalde zaken? Maar ook de leerlingen uit de andere klassen moeten hun draai weer vinden als ze in de zomervakantie zes weken thuis zijn geweest.”

Staan er nog mooie projecten op de planning?

“Een belangrijk project is het optimaliseren van onze geïntegreerde leerroute. Leerlingen die minder goed in het reguliere systematische onderwijs passen, kunnen in deze route werken en leren tegelijk. Dat is voor een grote groep echt een uitkomst. Ik heb er veel zin in om hier verder mee aan de slag te gaan.”

Zijn er nog andere dingen waar je je op verheugt?

“Ik heb er heel veel zin in om, samen met het team, onze leerlingen weer een goed schooljaar te bezorgen waarin ze veel leren, bouwen aan hun zelfvertrouwen en zin krijgen in een nautische toekomst. Dat is uiteindelijk waar het om gaat! Gelukkig is het team bijna compleet en zijn we heel blij met elkaar. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook dit schooljaar iets moois gaan neerzetten. Iets waar we hier in Harlingen ook verschrikkelijk naar uitkijken, is dat we in het voorjaar onze intrek in de nieuwe huisvesting kunnen nemen. Over een paar maanden hebben de leerlingen een prachtig mooi nieuw ‘thuis’ om te wonen!”