13 december 2023

Zijn wie je bent

Vorige week vonden traditiegetrouw de diversiteitsdagen plaats op het Hoofdvaart College. Initiatiefnemers Tessa Bohan en Monique Held, beiden docent Kunst en Cultuur op de vmbo-school, praten ons bij.

Tessa: “Tijdens de diversiteitsdagen staat diversiteit in de breedste zin van het woord centraal. Dankzij de inzet van verschillende gastdocenten en professionele organisaties komen de leerlingen in aanraking met uiteenlopende onderwerpen als seksuele en culturele diversiteit, leven met een beperking en vooroordelen.” Monique illustreert: “Zo vertelde (scholier)gastdocent Rob hoe het is om doof te zijn, deelde ex-gedetineerde Frans hoe hij in de wereld van drugs en criminaliteit is gerold en werd er een interactieve workshop gegeven over gender.”

In hun kracht

Tessa vervolgt: “Daarnaast waren er trainingen, een sportactiviteit en een voorstelling om leerlingen zelfvertrouwen te geven en pestgedrag aan te pakken. Een goed voorbeeld was de interactieve voorstelling ‘Like me’, een educatieve theaterproductie rond social media (cyber)pesten en groepsdruk. Maar er stond bijvoorbeeld ook ‘regenboogsport’ op het programma. Daarnaast zijn de leerlingen erop uitgegaan om verschillende musea te bezoeken en zo hun blik te verruimen.” Monique: “Wij kijken terug op zeer leuke en leerzame dagen die bijdragen aan respect voor elkaar. Ook hopen we leerlingen met dit jaarlijkse initiatief in hun kracht te zetten. Dat ze weten: ik mag zijn wie ik ben!”

Foto: oud-leerling Robine Salomons, een echte tik-tok celebrity, aan het poseren met een groepje fans. Zij gaf een lezing over vooroordelen bij autisme, en dat deed ze geweldig!