8 december 2023

“Je bent vrij om te denken, geloven en vinden wat je wil, maar respect is essentieel”

Hoe kan acceptatie van seksuele diversiteit op school het beste bevorderd worden? Deze vraag stond centraal op de bijeenkomst die Het Schoter onlangs organiseerde in samenwerking met Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. De middag was bedoeld voor GSA’s (Gender and Sexuality Alliances) van scholen in de buurt. Lodewijk de Ruiter, pedagogisch medewerker op Het Schoter en kartrekker van het initiatief: “Het was fijn om leerlingen en collega’s van andere scholen te ontmoeten, met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen.”

Lodewijk: “Toen ik ruim een jaar geleden op Het Schoter startte, heb ik me aangesloten bij onze GSA. Ik vind het belangrijk dat we als school een veilige haven kunnen zijn voor íedereen, dus ook voor LHBTIQ+-ers. Toch merk je dat initiatieven als Paarse Vrijdag soms juist weerstand kunnen oproepen in plaats van acceptatie. Het leek ons daarom goed om hierover van gedachten te wisselen met andere GSA’s.” De opkomst was groot, vertelt Lodewijk. “Er waren twaalf scholen vertegenwoordigd, waaronder Dunamare-scholen het Spaarne College, Haarlem College, Montessori College Aerdenhout, VSO Daaf Geluk en Ichthus Lyceum.”

Diversiteit vieren

Tijdens de bijeenkomst werden er meerdere onderwerpen besproken, zoals de veiligheid op school. Lodewijk: “Leerlingen vinden het fijn dat er een GSA is en dat je weet bij wie je terecht kunt voor ‘genderzaken’. Tegelijkertijd voelt de sfeer in het klaslokaal niet altijd veilig. Op de vraag of hun school een veilige plek is voor LHBTIQ+-ers was het meest gegeven antwoord dan ook: soms wel en soms niet.” Over de stelling of Paarse Vrijdag moet blijven bestaan - ondanks de weerstand die het soms oproept - was iedereen gelijkgestemd. Lodewijk: “Alle aanwezigen waren het erover eens dat we diversiteit moeten blijven vieren. Niet alleen omdat het iets is om trots op te zijn, maar ook omdat het als leerling fijn is om te merken dat je wordt gesteund door de school, ongeacht je geaardheid. Daarnaast is het elk jaar weer een mooie gelegenheid om het gesprek met elkaar aan te gaan over dit belangrijke thema.”

Meer draagvlak

Het was een middag vol herkenning, maar ook met nieuwe inzichten, vertelt Lodewijk. “Zo zei één van de aanwezigen dat Paarse Vrijdag wat haar betreft over diversiteit in de breedste zin van het woord mag gaan. Dat heeft mij aan het denken gezet om wellicht ook een jaarlijkse ‘algemene diversiteitsdag’ in het leven te roepen op Het Schoter. Ook vertelde een leerling dat op zijn school scholieren uit de GSA langsgaan bij alle brugklassen om te vertellen wat ze doen en hoe je je kunt aansluiten. Een heel goed idee om meer draagvlak te creëren!” Een mooie bijvangst van de bijeenkomst zijn de nieuwe contacten die zijn gelegd. “Voor de leerlingen was het heel waardevol om gelijkgestemden van andere scholen te ontmoeten. Er werd zelfs geopperd om een gezamenlijke whatsapp-groep op te richten en vaker bijeen te komen. Al met al een geslaagd initiatief dus!”

Flink uitgepakt

Het Schoter pakt vandaag op Paarse Vrijdag traditiegetrouw flink uit. Lodewijk: “De aula is versierd, er is een optreden in de pauze, je kunt je laten schminken, er zijn informatiekraampjes... Ook de docenten kunnen hun les wijden aan seksuele diversiteit en hebben hiervoor een opzet gekregen.” Dat is geen verplichting, geeft Lodewijk aan. “Uiteindelijk is het net als bij de leerlingen: de ene docent voelt zich meer verbonden met LHBTIQ+ dan de ander. Dat hoeft ook helemaal geen probleem te zijn. Iedereen staat vrij om te denken, geloven en vinden wat hij wil, zolang we maar respect hebben voor elkaars standpunten en iedereen in zijn waarde laten. Dáár draait het wat mij betreft vandaag om.”