2 februari 2022

"Zelf leren leren. Dat is mooi, toch?"

Van microbioloog en reisleider tot onderwijsassistent biologie. Dat is het verhaal van Jody Engelsdorp in een notendop. Sinds dit schooljaar werkt ze op het Montessori College Aerdenhout, een kleine school voor mavo-onderwijs en havo-onderbouw. Waarom maakte ze de overstap naar het onderwijs? En hoe bevalt het? Jody vertelt.

“Biologie en kennis overbrengen heb ik altijd leuk gevonden. Werken in het onderwijs zat daarom al jaren in mijn hoofd, maar het voelde nooit als het juiste moment. Toen mijn werk als reisleider door corona wegviel, besloot ik ervoor te gaan en te starten met de lerarenopleiding. Sinds een aantal maanden werk ik op het Montessori College Aerdenhout. Op dit moment voornamelijk als onderwijsassistent, maar uiteindelijk wil ik als biologiedocent aan de slag.”

Warm welkom

“Het Montessori College Aerdenhout is een kleine, gezellige school. Iedereen kent elkaar en docenten worden bij hun voornaam genoemd. Daarnaast spreekt het montessorionderwijs me aan: ‘zelf leren leren’. Dat is mooi, toch? Ik kom uit de regio en wilde vroeger zelf naar deze school. Helaas kon dat toen niet, maar nu sta ik hier gewoon voor de klas. Het is precies wat ik ervan had verwacht. Ik ben heel warm ontvangen door het team en kan overal terecht met vragen.”

Handen in de grond

“De plantjes, de dieren: ik vind het fascinerend hoe het allemaal werkt. Ik hoop dat de leerlingen zich door mijn enthousiasme ook verwonderen. Wanneer het even kan, wil ik met ze op pad: naar buiten, met de handen in de grond. Of er dingen zijn waar ik aan moet wennen? De kunst van orde houden; dat heb ik echt onderschat. Ik dacht altijd: als je een leuke les geeft, heeft iedereen er zin in. Maar in de praktijk werkt dat toch anders. Ik kijk er ontzettend naar uit om de komende tijd veel ervaring op te doen en uiteindelijk fulltime voor de klas te staan!”