9 december 2022

“We willen meegeven dat je jezelf mag zijn”

Vandaag is het Paarse Vrijdag: dé dag waarop diversiteit in de breedste zin van het woord centraal staat in het onderwijs. Vanzelfsprekend kleuren ook de Dunamare-scholen paars en zijn er verschillende activiteiten op onder meer het Hoofdvaart College en Tender College om aandacht te vestigen op dit belangrijke thema. Ook Het Schoter, De Hartenlust en het Spaarne College hebben een uitgebreid programma.

Op Het Schoter in Haarlem heerst er elk jaar een feestelijke stemming op Paarse Vrijdag. Wiskundedocent Bas Koster, lid van de GSA-werkgroep (Gender & Sexuality Alliance) op Het Schoter: “De hele school is in het paars gestoken en er is van alles te doen. Dit jaar staat buttons maken, schminken en de nagels paars lakken op het programma. Daarnaast is er een photo booth; voor een regenboogdecor kunnen de leerlingen foto’s maken met verschillende props en deze inzenden. De mooist paars uitgedoste leerling wint een prijs.” Het Schoter vindt het belangrijk dat iedere leerling zich thuis voelt op school. “Gender en seksualiteit is niet iets wat je kunt kiezen. Het heeft alles te maken met wie je bent. Stel dat je erachter komt dat je ‘anders’ bent dan je klasgenoten, dan zou het heel naar zijn als je daar niet voor uit durft te komen. Een dag als vandaag is daarom essentieel.”

Lieve teksten

Ook op De Hartenlust in Bloemendaal is er volop aandacht voor Paarse Vrijdag. Karin Prudon, docent Nederlands, drama en kunstklas, is - samen met docent maatschappijleer Julia van den Heuvel - betrokken bij de organisatie. Karin: “De school is versierd met regenboogvlaggen, posters en paarse harten. Hierop hebben de leerlingen lieve berichten voor elkaar geschreven. De docenten en leerlingen zijn zoveel mogelijk paars gekleed en we hebben een gevarieerd programma. Ons belangrijkste doel is meegeven dat je jezelf mag zijn!” Het Spaarne College in Haarlem staat eveneens uitgebreid stil bij Paarse Vrijdag. Biologiedocent Anja de Rover: “De paarse loper ligt uit, er hangen paarse vlaggen aan de mast en de ingang is versierd. We hebben iedereen aangemoedigd om in een paarse outfit naar school te komen en delen bij de deur paarse armbandjes uit aan de leerlingen. Uiteraard zijn er ook verschillende activiteiten. Zo kunnen leerlingen en docenten polaroids maken voor een paars hart en wint de klas die de meeste paarse items aan heeft een taart!”

Rijke dag

Na de pauze is er een ‘paars lesuur’ op de de drie Dunamare-scholen. Karin: “Iedere docent besteedt dan aandacht aan Paarse Vrijdag. Uiteraard speelt de leeftijd van de leerlingen een rol. In een eerste klas is een gesprek over de veranderende hormonen in je lijf soms al genoeg. Wat ook leuk is: leerlingen uit de bovenbouw geven een presentatie in de onderbouwklassen. Zo ontstaan er vanzelf interessante gesprekken.” Bas Koster wil tijdens zijn les inhaken op de actualiteit. “Ik ga met de leerlingen een artikel lezen over een arts die geboren is in Qatar, maar daar niet kan wonen omdat hij homoseksueel is. Ik heb gemerkt dat kinderen heel genuanceerd over dit soort onderwerpen kunnen praten als je de juiste vragen stelt.” Ook Karin en Anja zijn van mening dat leerlingen gebaat zijn bij gesprekken over diversiteit. Karin: “In eerste instantie vinden ze het soms wat ongemakkelijk, maar uiteindelijk merk je dat ze er allemaal het nut van inzien. Elk jaar ervaren we Paarse Vrijdag als een heel rijke dag!”