9 december 2022

“Het nieuwe gebouw is duurzaam, degelijk en krijgt een echte maritieme uitstraling!”

De Maritieme Academie in Harlingen krijgt nieuwbouw. Het doel? Eigentijdse huisvesting voor de leerlingen die intern wonen. Vandaag is figuurlijk de eerste paal geheid en gooiden leerlingen symbolisch een reuze-anker in de grond. Directeur Arjen Mintjes: “We hebben vaste ankergrond gevonden; dat moet gevierd worden!”

De Maritieme Academie is samen met het Maritiem College IJmuiden één van de weinige scholen in Nederland waar leerlingen kunnen wonen. In de eerste plaats om het leven aan boord te ervaren, maar ook omdat ze soms van ver komen. “De drie gebouwen die we momenteel voor huisvesting gebruiken, zijn gedateerd. Zo is de isolatiewaarde klein, waardoor het bijna niet warm te stoken is. Niet duurzaam, zéker niet in deze tijd. Ook sluiten de faciliteiten niet meer aan bij de huidige situatie aan boord. Bij ons delen soms zes leerlingen het sanitair terwijl je tegenwoordig met maximaal twee personen in een hut zit.”

Centrale ruimte

Na verschillende mogelijkheden te hebben onderzocht, bleek het naastgelegen parkeerterrein de oplossing. “Daar is ruimte voor één grote huisvesting met alle faciliteiten van deze tijd. Bovendien is er plek voor een ruime centrale ruimte die kan dienen als kantine, restaurant en conferentieruimte. Heel fijn voor de leerlingen, die nu naar een ander gebouw moeten voor eten en drinken, maar ook om gezelschappen te ontvangen. We organiseren namelijk regelmatig bijeenkomsten voor externe partijen.” Een ander voordeel is de ligging. “De huidige gebouwen staan op 15 meter afstand van de buurhuizen. Je kunt je voorstellen dat je met 150 jongeren heel alert moet zijn op overlast. Dat is straks verleden tijd, want de nieuwbouw ligt op een meer open plek."

Duidelijke mening

De nieuwe huisvesting belooft een heuse eyecatcher te worden. “Het nieuwe gebouw is duurzaam, degelijk en krijgt een echte maritieme uitstraling! Zo zal het deels in het water staan. Er komen vier verdiepingen, waardoor het hoogste punt wel 20 meter hoog is. Op de begane grond komt de centrale ruimte en daarboven vier woonlagen; voor elk leerjaar één.” De leerlingen mogen meedenken over het interieur van hun nieuwe onderkomen. “We hebben net een leerlingensessie achter de rug en iedereen heeft een heel duidelijke mening: over de bedden, de bureaus, de lampen... Heel leuk om te zien! En het mooie is dat het meeste waarschijnlijk gerealiseerd kan worden.”

Mijlpaal

Dunamare onderwijs speelt een grote rol bij het bouwtraject. “Dunamare heeft de grond gekocht en is nauw betrokken bij het hele proces: van ontwerp tot uitvoering. Het is echt een samenwerking.” Naar verwachting is de nieuwbouw in december 2023 gereed. “Inmiddels werk ik al 25 jaar op de Maritieme Academie en de manier waarop huisvesting ooit is gebouwd was me altijd een doorn in het oog. Dat we straks een uitnodigend en modern gebouw hebben voor leerlingen én medewerkers zie ik als een mooie mijlpaal!”

Fotografie: Joachim de Ruiter