12 december 2022

“Ik wil laten zien dat een vmbo-diploma deuren opent”

Dunamare doet zoveel meer. Wat valt onze nieuwe medewerkers daarin op en hoe bevalt hun baan? Deze week: Sandra. Sinds dit schooljaar geeft ze wiskundeles op het Hoofdvaart College. Ook loopt ze er stage als economiedocent.

“Het onderwijs heeft altijd gekriebeld, maar omdat financieel werk me makkelijk afgaat rolde ik van de ene bedrijfsadministratieve baan in de andere. Toen ik op het punt stond om weer een stap te maken in mijn carrière besefte ik dat het tijd was voor iets anders: een baan waarin je veel contact hebt met collega’s en het begeleiden van anderen centraal staat. Het leuke van middelbare scholieren is dat ze volop aan het ontdekken zijn wie ze zijn en wat ze willen. Dat ik daarin iets kan betekenen, geeft me een goed gevoel.”

Klein gebaar

“Het Hoofdvaart College is een kleine, vriendelijke school met een fijn team. Na mijn eerste dag werd ik gebeld door de coördinator om te vragen hoe het was gegaan. Een klein gebaar, maar zo belangrijk: ik voel me gezien en welkom. Dat het Hoofdvaart College onderdeel is van Dunamare vind ik zeker een pré. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden en ook faciliteiten als de Dunamare Academie en leernetwerken spreken me aan. Toch focus ik me voor nu op het lesgeven, want het is nog steeds wennen om voor de klas te staan. Gelukkig kom ik elke dag een stapje verder.”

Waardevol

“Economie en wiskunde vind ik mooie vakken, maar het gaat me niet alleen om het overbrengen van de lesstof; ook een stukje bewustwording vind ik belangrijk. Ik merk – ook nu mijn zoon zich aan het oriënteren is op een techniekopleiding – dat het vmbo soms nog wordt gezien als minderwaardig. Heel jammer, want er gaan zoveel deuren voor je open met een vmbo-diploma op zak. Ik wil dit graag meegeven aan mijn leerlingen, zodat ze beseffen hoe waardevol ze zijn voor onze maatschappij.”