7 oktober 2021

We gaan ervoor, dit – bijna weer normale – schooljaar!

Eindelijk weer echt varen! De leerlingen van het Maritiem College IJmuiden (MCIJ) mogen de opleidingsschepen gelukkig weer op, dit nieuwe schooljaar. “Onze vierdejaars hebben inmiddels een week varen op de Rijn achter de rug, superfijn!”, zegt directeur Frank Out. “De leerlingen hebben afgelopen jaar de praktijklessen ontzettend gemist. Dat zijn we dit jaar flink aan het inhalen, ook voor de leerlingen van het Technisch College Velsen (TCV), waarmee het MCIJ het gebouw en de docenten deelt.”

Met de NPO-gelden zet de school onder meer leuke techniekprojecten op vrije middagen op, waar leerlingen vrijwillig aan kunnen meedoen. “Via die projecten krijgen ze de kans extra techniek-uren te volgen”, zegt Frank. “We hebben ook de lessentabel uitgebreid voor extra ondersteuning, met name voor de onderbouw. Speciaal daarvoor zijn docenten aangenomen, én extra onderwijsondersteuners. Met een intensievere begeleiding in de praktijklessen haal je de achterstanden sneller in.”

Coachend lesgeven

Er zijn ook tien extra scholingsmiddagen ingeroosterd om de professionele kwaliteiten van het team te versterken. Frank: “12 oktober starten we met leergang De Leercoach, om een meer coachende manier van lesgeven te ontwikkelen. Verder zijn we een vitaliteitswerkgroep gestart en ondernemen we met het team gezellige activiteiten, zoals samen koken en bewegen. We willen dat iedereen zich prettig voelt op school.”

Extra pr

Het aantal leerlingen is dit nieuwe schooljaar gelijk gebleven, iets waar Frank heel blij mee is. “Het beroepsonderwijs heeft het zwaar, dus dat er bij ons opnieuw 400 leerlingen door de gangen lopen is heel goed nieuws. Het TCV heeft zelfs wat meer aanmeldingen dan gebruikelijk gekregen, maar het MCIJ een stuk minder – 7 aanmeldingen in plaats van gemiddeld 20. Veel kinderen in groep 8 zijn niet op de hoogte van het bestaan van deze opleiding. Helaas konden we ons afgelopen jaar niet laten zien op evenementen voor het beroepsonderwijs, omdat die allemaal gecanceld waren vanwege corona. Dit jaar zetten we daarom extra in op pr voor de maritieme opleiding.”

Op volle kracht

Ook het team is dit jaar weer op volle kracht, met negen nieuwe collega’s benoemd. Alle vacatures zijn vervuld: menig school kan er jaloers naar kijken. “Wij zijn een opleidingsschool en hebben daardoor veel studenten over de vloer”, zegt Frank. “Drie van onze stagelopers hebben we nu vast in dienst. Ik merk bij sollicitatiegesprekken ook dat sollicitanten er actief naar vragen. ‘Is er goede begeleiding voor starters?’ vragen ze. Onze twee schoolopleiders en onze werkbegeleiders zorgen daar inderdaad goed voor.”

Vrouwelijke instructeur

Bijzonder in zijn nopjes is Frank met de nieuwe vrouwelijke onderwijsinstructeur Maritiem en Techniek. “Zij is een oud-leerling, 15 jaar geleden heeft ze bij ons haar diploma gehaald. Na jarenlang varen hebben we haar nu bij ons aan boord. Dat we een tweede vrouwelijke instructeur erbij hebben vind ik heel belangrijk, we willen laten zien dat techniek absoluut ook voor meisjes is. Bovendien zegt het iets over de school dat een oud-leerling terugkeert: ze heeft hier blijkbaar een leuke schooltijd gehad!”