16 april 2024

Tijdens crossfit leer je waardevolle vaardigheden

Op praktijkschool De Linie wordt er volop gesport. Crossfit is daar een groot onderdeel van. Wat brengt de sport deze Dunamare-school? Gymdocent Jelmer Alberts praat ons bij.

Jelmer, wat is crossfit eigenlijk?

“Deze sport is een combinatie van gewicht heffen, atletiek en turnen. Constant gevarieerd, met een functionele, hoge intensiteit. Met een regelmatige crossfit workout creëer je een flinke dosis atletisch vermogen, conditie, coördinatie én rompstabiliteit. Je wordt er superfit van.”

Zijn jullie zo fit op de Linie?

“Ha, nou ik durf wel te zeggen dat het ruim zes jaar geleden iets anders gesteld was. Ik was een keer als stagebegeleider bij de Intratuin met een leerling die een kerstboom moest sjouwen. Na een paar stappen was die al buiten adem. Ik dacht: het kan toch niet zo zijn dat jonge leerlingen al zo snel moe zijn? Sindsdien geven we crossfit een paar keer per week als onderdeel van de gymles.”

Wat is de positieve impact voor de studieprestaties?

“Niet alleen in fysieke zin, maar ook mentaal doet crossfit veel. Het gaat om samenwerken, doorzetten en uiteraard plezier. Crossfit doe je vaak met een buddy: je leert een plan opbouwen, aan te moedigen en elkaar te stimuleren om door te gaan. Dit zijn vaardigheden die ook belangrijk zijn in de les en later in het werkveld. Dat is een behoorlijke bijvangst.”

Is heel de school inmiddels enthousiast?

“Jazeker! Ik geef de crossfitlessen ook vier keer per week aan collega’s. Vanaf begin af aan vonden zij het leuk. Sporten op je werkplek wordt door veel mensen sowieso als voordeel gezien. Het is helemaal vrijwillig maar veel collega’s sluiten aan. En het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar bovenal ontzettend gezellig.”

Zijn er nog meer gezonde initiatieven op school?

“We zijn met het project Fit Happens gestart, daar valt de Gezonde School onder. Ook geven we les in lifestyle waarbij we het hebben over voeding, vrijetijdsbesteding en gezondheid. Door het hele plaatje aan te pakken leren ze goed voor zichzelf te zorgen én elkaar.”