27 maart 2024

“Theater dwingt je om in gesprek te blijven met elkaar”

Vandaag is het Wereldtheaterdag. Een mooie aanleiding om in gesprek te gaan met Jac Nota, theaterdocent en voorzitter van de kunstsectie op cultuurprofielschool het Coornhert Lyceum in Haarlem. Jac: “Mijn handen jeuken als ik een leerling zie met een diepgewortelde wens tot expressie.”

Wanneer we Jac vragen of hij wil meewerken aan een interview reageert hij enthousiast: “Praten over mijn vak vind ik een feest!” De bevlogen theaterdocent werkt sinds 2021 met veel plezier op Dunamare-school het Coornhert Lyceum. “Voorheen hoorde ik al veel positieve verhalen over het theateronderwijs op deze school en alles blijkt waar. Mijn voorgangers hebben de lijnen uitgezet en daar plukken mijn collega’s en ik elke dag de vruchten van. Er is een rijke traditie en het stokje wordt trouw doorgegeven elk jaar.”

Vier grote producties

“We hebben een heel brede kunstsectie met enorm sterke vakdocenten”, vertelt Jac. “Als cultuurliefhebbende leerling kun je hier je hart ophalen, want naast theater bieden we muziek en beeldende vorming. De theaterlessen verzorg ik samen met drie andere collega’s. Ik richt me voornamelijk op de examenklassen, collega Jantijn doet de middenbouw en collega’s Belle en Sanne geven les aan de onderbouw.” Elk schooljaar zijn er vier grote producties. “De brugklasproductie wordt gespeeld door brugklassers en geregisseerd door leerlingen die naar hun eindexamenjaar gaan. Zij kunnen het voor hun profielwerkstuk gebruiken. Zo wordt er met één productie een hele groep leerlingen in beweging gezet. Daarnaast hebben we het open podium, de bovenbouwproductie én de grote schoolproductie.”

Veel voldoening

Dit jaar is de grote schoolproductie gebaseerd op een verhaal van Charles Dickens. “Samen een tijdsbeeld neerzetten door middel van dialogen, kleding en decor vraagt niet alleen om creativiteit maar doet ook iets met je historisch besef. Dat is zo waardevol.” Leerlingen vanaf het tweede leerjaar konden auditeren voor het stuk. “Ik probeer altijd voor een mix te gaan: extraverte leerlingen, maar juist ook leerlingen bij wie je ziet dat er diep van binnen een wens is tot expressie. Dan jeuken mijn handen! Elke vrijdagmiddag wordt er druk gerepeteerd, maar we zijn ook al een paar zondagen bij elkaar gekomen. Dat iedereen zich zo wil inzetten, geeft ontzettend veel voldoening.”

In gesprek blijven

Vanaf volgend schooljaar kunnen leerlingen al in de onderbouw kiezen voor het kunstprofiel. “Hierdoor wordt het vak theater van begin af aan een bewuste keuze en kunnen we met nog meer motivatie en passie aan de slag.” Jac hoopt dat er veel animo zal zijn voor de richting. “In deze tijdsgeest is het zo belangrijk om aan communicatieve vaardigheden te werken. We leven steeds meer in een bubbel waarin zaken als bel-angst heel gewoon zijn geworden. Theater dwingt je om in gesprek te blijven met elkaar. Je leert vragen stellen en nadenken over de wijze waarop je antwoord overkomt op een ander. Dat stukje persoonsontwikkeling gun ik elke leerling!”