15 oktober 2021

Nieuwe Agora-school in Velsen heet Saga Driehuis

De regio Velsen is vanaf volgend schooljaar een nieuwe middelbare school rijker. Saga Driehuis heet de school, die compleet vernieuwend Agora-onderwijs biedt. Daarmee is er voor leerlingen in de regio een verfrissend alternatief bijgekomen voor het bestaande aanbod aan voortgezet onderwijs. De school komt in een vleugel van het schoolgebouw aan de Nicolaas Beetslaan in Driehuis.

Saga Driehuis start augustus 2022 met zestig eerstejaars in brede brugklassen. Het team bestaat uit zes coaches en een aantal zij-instromers uit het voortgezet onderwijs. Leerlingen zijn welkom van vmbo-tl tot vwo-advies en zitten door elkaar heen in brede coachgroepen van maximaal 18 leerlingen in doorlopende leeftijden. In Agora-onderwijs wordt er in principe niet of nauwelijks naar het niveau van de leerling gekeken. Het niveau doet er pas toe als de leerling in goed overleg met de Agoriaanse leraar het profiel en eindexamenniveau kiest. Leerlingen op Saga Driehuis doen straks gespreid eindexamen vmbo-tl, havo of vwo.

Het basisschooladvies bepaalt de koers voor het einddiploma, maar niet het einddoel. Saga-oprichter en teamleider Henriëtte Albregts: “Als een leerling bijvoorbeeld havoadvies heeft gekregen, willen we die ook met minimaal dat diploma de deur uit sturen. Maar op veel Agora’s stromen leerlingen uiteindelijk hoger uit, of worden vakken afgesloten op verschillende niveaus.”

Onderdeel van Dunamare

De nieuwe school wordt gevestigd in een deel van het schoolgebouw aan de Nicolaas Beetslaan in Driehuis en is onderdeel van Dunamare Onderwijsgroep. “Dunamare investeert graag in modern en kansrijk onderwijs in de regio”, zegt Dunamare-bestuurder April van Loenen. “Wij willen passend onderwijs bieden voor iedere leerling. We hebben er alle vertrouwen in dat Saga Driehuis aan de behoefte aan een nieuwe vorm van onderwijs zal voldoen, met dezelfde betrokkenheid en professionaliteit die al onze scholen kenmerken.”

Saga Driehuis wordt daarnaast ondersteund door de Vereniging Agoraonderwijs die de nieuwe school begeleidt en zorgdraagt voor borging van de onderwijskwaliteit.

Zelfgekozen challenges

In Agora-onderwijs draait het om autonoom leren. Er zijn geen lessen, klassen, toetsen, roosters, cijfers, niveaus of huiswerk. Agora gaat uit van de intrinsieke leergierigheid van ieder mens en legt de sleutel tot succes bij de eigen verantwoordelijkheid. “Bij Saga Driehuis stippel jij aan de hand van gestructureerde, zelfgekozen challenges je eigen route uit richting het reguliere eindexamen,” vertelt Albregts. “Jouw coach ondersteunt je daarbij. Hoe formuleer je de vraag scherper, waar ga je de informatie halen? Welke vaardigheden moet je nog ontwikkelen? Heb je de leerdoelen gehaald? En wat ga je de volgende keer anders aanpakken?”

Geen curriculum, maximale ruimte voor de eigen ontwikkeling en slagen met een regulier diploma op zak is radicaal vernieuwend te noemen. “Het is super motiverend voor leerlingen. Als jij weet waarom je iets leert, is leren ook nog eens leuk,” verklaart Albregts het succes van de Agora-scholen.

Roadshows

Omdat Agora-onderwijs nieuw is in de regio, gaat Saga Driehuis op tournee met een roadshow. In november en december 2021 zijn verschillende informatieavonden georganiseerd voor ouders. In januari 2022 is er een roadshow voor leerlingen en zijn er verschillende meedoe-middagen en online kennismakingssessies voor groep 8-kinderen. Albregts: “We kunnen in dit voorbereidende jaar nog geen open dagen bieden. Voor nieuwsgierige jongeren hebben we zoveel mogelijk momenten georganiseerd waarop je de Agoriaanse manier van leren ontdekt en kunt praten met leerlingen op andere Agora’s.”

Kijk voor meer informatie op www.sagadriehuis.nl.