4 juli 2022

Leerlingen Spaarne College presenteren innovatieve ideeën voor een duurzaam Haarlem

Donderdag 23 juni presenteerden 145 vmbo-leerlingen van het Spaarne College hun ideeën en prototypen voor een duurzaam Haarlem. Zo bedachten zij een duurzame partyhelikopter voor evenementen als Bevrijdingspop, een zonnetafel om je laptop of mobiel op te laden en solar e-bikes. Het winnende idee was de Baddie Z-step: een duurzame gezinsstep, als alternatief voor de vele scooters in de stad.

De afgelopen zes weken werkten de leerlingen van het Spaarne College aan het project ‘TechCarrousel-Duurzaam Haarlem’. Het project is een samenwerking tussen het Spaarne College, Stichting Technotrend, Sterk Techniek Onderwijs en de gemeente. Het geeft leerlingen natuurkundige kennis en inzicht in welke banen en mbo-opleidingen er in de energietransitie zijn. De komende jaren moeten duizenden gebouwen worden geïsoleerd, zonneweides gebouwd en nieuwe installaties geplaatst. Er is veel behoefte aan technisch personeel zoals monteurs en installateurs.

Energiedetectives in huis en op school

De leerlingen kregen tijdens de natuurkunde-les verschillende opdrachten en lessen rond het thema energietransitie. Ze gingen als energiedetectives aan de slag om te kijken waar thuis en op school energie bespaard kan worden. Een van de lessen stond in teken van woningisolatie, waarbij werd onderzocht hoe je het best een huis kunt isoleren.Ook gingen de leerlingen op excursie naar bedrijven die actief zijn in de bouw, installatietechniek en hernieuwbare energie.

Duurzame gezinsstep

Tijdens de afsluiting van het project presenteerden de leerlingen hun technische innovatie voor een duurzamer Haarlem. Een jury van onder andere vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de gemeente beoordeelden de creatieve, duurzame en haalbare innovaties. Furkan, Isa en Xaanalou wonnen met de gezinsstep Baddie Z-step. Dit als alternatief voor de vele scooters in de stad.

(foto: Michel Campfens).