12 oktober 2023

“Ik wil leerlingen motiveren om de Duitse taal te omarmen”

Vandaag is het de Dag van de Duitse taal. Voor Dunamare-school het Coornhert Lyceum was dat reden voor een klein feestje.Walter de Jager, docent Duits: “Duitsland is het belangrijkste land van Europa met de meest gesproken taal. Het is goed om hier vandaag extra aandacht aan te besteden.”

Walter: “Na mijn masterstudie Duitslandstudies ben ik in het onderwijs gerold. Ik heb altijd al leraar willen worden; het vak leek me als kind al ontzettend leuk en interessant. Het is fantastisch dat ik als docent nu leerlingen iets kan bijbrengen over de Duitse taal, het land en de geschiedenis. Het vak Duits staat niet bij iedereen bovenaan als favoriete vak. Leerlingen zien het nut er meestal wel van in, maar de lol soms wat minder. Er is daarnaast veel meer aandacht voor Engels, kijk maar naar het aantal series op Netflix. Aan mij de taak om de les daarom zo leuk mogelijk te maken! Zo’n speciale dag helpt hierbij.”

Omarmen van de Duitse taal

“Ik geef nu vijftien jaar les en ik merk dat de leerlingenpopulatie verandert. De spanningsboog is korter, leerlingen hebben een beperktere focus met het lezen van teksten en het draait meer om sociale media. Daarom is het soms een uitdaging om het vak voor de leerlingen en mezelf interessant te houden. Ik wil leerlingen motiveren om de Duitse taal te omarmen. Als dat lukt, dan word ik daar echt blij van. Immers; Duitsland is het belangrijkste land van Europa met de meest gesproken taal. En het is ons buurland! Samen met twee andere enthousiaste collega’s heb ik een Duitslandquiz georganiseerd en Duitse muziek laten horen. Het is leuk om eventjes extra bij Duitsland stil te staan!”