15 december 2021

“Ik vind het mooi om een kompas te kunnen zijn”

Hans Beukers staat al jaren met veel plezier voor de klas. Sinds dit schooljaar versterkt hij het team op het Haarlem College als docent biologie en natuur- en scheikunde. Hans: “Door het aanbieden van gortdroge lesstof bereik je niet zoveel.”

“Sinds het begin van deze zomer geef ik les op het Haarlem College. Hiervoor heb ik met veel plezier op andere scholen gewerkt, maar mijn hart ligt toch bij het vmbo. Ik heb dan ook heel bewust voor het Haarlem College gekozen. De interactie die je hebt met deze kinderen en het pedagogische aspect spreekt me enorm aan. Ik heb het gevoel dat ik echt iets kan betekenen.”

Optimale begeleiding

“Ik ben zelf ook vmbo-leerling geweest en als leerling had ik docenten die voor me door het vuur gingen. Dat is toch fantastisch?! Datzelfde hoop ik nu ook te bereiken: kinderen begeleiden in een hectische periode in hun leven. Dat betekent eerst een band opbouwen en het vertrouwen winnen. Want, zonder relatie geen prestatie. Maar als je die band eenmaal hebt, gaat er een wereld open.”

Leuke lessen

“De biologielesstof is best veel. Ik probeer de opdrachten dan ook zo levend mogelijk te maken en vind het leuk om lekker fysiek bezig te zijn. Dit vak leent zich daar natuurlijk extra goed voor. Inmiddels weet ik: door het aanbieden van gortdroge lesstof bereik je niet zoveel. Maar als je het met passie vertelt en de kinderen uitdaagt met de nodige vaart én structuur in de les, valt opeens het kwartje en vinden de meeste het best leuk.”

Altijd anders

“Ik heb vrienden die in het bedrijfsleven werken; de hele dag achter een bureau. Dat zou ik echt niet kunnen. Ik werk met pubers, dus elke dag is anders. Die zijn soms de weg kwijt, gaan door het lint, zijn onzeker en vaak ontzettend getalenteerd. Ik vind het mooi om een kompas te kunnen zijn en hen optimaal te ondersteunen. Ja, ik krijg er nog elke dag energie van!”