12 februari 2024

“Iedereen kon ervaren: deze school gaat de horizon verbreden”

De open dagen zijn in volle gang; een drukke en inspirerende tijd. Van het organiseren van doe-middagen en kennismakingsmomenten tot open avonden en campagnes. Hoe vullen onze Dunamare-scholen deze periode in? Verschillende collega’s praten ons bij. Vandaag Esther Sartori, afdelingsleider brugklas en 2 havo/vwo van het Haarlemmermeer Lyceum Tweetalig, aan het woord over de open dagen bij haar op school.

Esther: “Bij binnenkomst zie je de vlaggen van verschillende landen en de landkaart waarop wij aangeven waar onze leerlingen en docenten allemaal vandaan komen al hangen. Leerlingen komen uit alle windstreken; van Nederland tot Australië en van Engeland tot Rusland. Wij zijn een echte internationale gemeenschap waar elke leerling kan en mag zijn wie hij of zij is. Op de open dagen die vorige week waren, hebben we dit naar voren laten komen. Wij willen iedereen aanspreken die het leuk vindt om les te krijgen in het Engels, maar ook bovengemiddeld internationaal georiënteerd is. Taal vinden we belangrijk en zaken als: wie ben ik, wat wordt mijn bijdrage aan de samenleving en hoe ga ik me ontwikkelen als wereldburger staan bij ons op school regelmatig centraal. De voertaal op school is Engels en Nederlands, maar je hoort een mix van diverse talen in de wandelgangen. Zo proberen we een afspiegeling van de samenleving te zijn.”

Warm welkom

“Met tweetalig onderwijs, topsport en internationaal onderwijs onder één dak hebben wij veel te bieden. Het leerlingenaantal daalt in de Haarlemmermeer, dus het is zaak om extra op te vallen tijdens een open huis. Volgens mij is dat gelukt! Elke leerling kreeg op de open dag een T-shirt met ‘Global Citizen’ erop en een plattegrond vormgegeven als een wereldkaart. Zo hebben we de leerlingen op een creatieve manier kennis laten maken met de school en ons onderwijs. Tijdens elk Open Huis organiseren we ook workshops voor de ouders en verzorgers. Door hen te betrekken, voelen zij met welk onderwijs hun kinderen te maken kunnen krijgen en kunnen ze dit ook zelf ervaren door bijvoorbeeld de workshop ‘TTO voor ouders’ te volgen. Voor de leerlingen hebben we altijd een brede keuze aan minilesjes en doorlopende lessen. Ook de workshop debatteren, was dit jaar weer een groot succes. De afgelopen periode betekende voor de wervingscommissie extra hard werken. Nu de informatieavonden, het open huis en andere wervingsactiviteiten achter de rug zijn, kan ik met trots terugkijken. Volgens mij hebben we de bezoekers welkom laten voelen. De sfeer was prettig en iedereen kon ervaren: deze school gaat de horizon van de toekomstige leerlingen verbreden.”