19 maart 2024

Het Schoter zet volop in op leesplezier

Uit recent onderzoek blijkt dat de leesvaardigheid onder jongeren afneemt. Het Schoter wil het tij keren met ‘Bibliotheek op School’, een landelijk initiatief waarbij bibliotheken, gemeentes en scholen de handen ineenslaan. De Dunamare-school is de eerste middelbare school in Haarlem die met het initiatief aan de slag gaat. Rector Jord Schaap: “Lezen traint je brein, stimuleert creativiteit, vergroot je kennis en laat je kennismaken met nieuwe werelden. Het is dan ook een essentieel onderdeel van onze burgerschapsagenda.” 

De ‘Bibliotheek op School’ werd onlangs feestelijk geopend in het bijzijn van wethouder Onderwijs & Jeugd Bas van Leeuwen en de directeur van bibliotheek Zuid-Kennemerland Roxane van Acker. “Juist nu is het belangrijk om hierin te investeren”, legt rector Jord Schaap uit. “Het recente PISA-onderzoek luidde de noodklok over de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren. Veel van hen houden niet van lezen, hebben geen tijd, weten niet welke boeken leuk zijn of hebben zelfs een hekel aan lezen. Dit heeft uiteindelijk grote invloed op hun leerresultaten maar ook op de maatschappij als geheel. Met de ‘Bibliotheek op School’ zetten we in op het vergroten van het leesplezier.”

Lezen kleurt je leven

Door de nauwe samenwerking met Bibliotheek Zuid-Kennemerland is er voor de Schoter-leerlingen een gevarieerde en relevante collectie boeken binnen handbereik. Jord: “Alle eersteklassers én hun docenten lezen nu twee keer in de week een half uur in een zelfgekozen boek. Maar denk ook aan activiteiten als het uitwisselen van leeservaringen en inspirerende schrijversbezoeken.” Het Schoter hoopt hiermee de leesvaardigheid te vergroten, maar dat is niet het enige doel. “Lezen doet zoveel meer. Het traint je brein, stimuleert creativiteit, vergroot je kennis en laat je kennismaken met nieuwe werelden. Kortom: lezen kleurt je leven. Dat geven we onze leerlingen graag mee!”