26 januari 2023

Haarlemmermeer Lyceum Tweetalig opent Chinees klaslokaal

Ooit gehoord van een ‘Confucius Classroom’? Gisterenmiddag opende Dunamare-school Haarlemmermeer Lyceum Tweetalig officieel zo’n Chinees klaslokaal met bijbehorend lesprogramma. Gwendolynn Docter, docent Chinees op het Haarlemmermeer Lyceum: “Dit is voor ons een heel feestelijke dag!”

De tweetalige middelbare school is de eerste, en vooralsnog enige, in de regio Haarlemmermeer die een Confucius Classroom aanbiedt. Dit programma is opgezet door de Chinese overheid om het leren van de Chinese taal en cultuur te bevorderen in het buitenland. Het lokaal waar dit plaatsvindt, werd feestelijk geopend door de rector van de school en de directeur van het Confucius Instituut Groningen. Ook waren Xuefei Knoester-Cao, directeur van het Groningen Confucius Instituut en Wenjia Xu, Confucius Classroom manager, aanwezig. De middag werd gevuld met speeches, diploma-uitreikingen en een Chinese (luide) verrassing.

Moderne vreemde taal

Het Haarlemmermeer Lyceum Tweetalig biedt sinds 2015 een Chinees taal- en cultuurprogramma met gekwalificeerde Chinese docenten. Gwendolynn: “We hebben theateruitjes, HSK-examens Chinees op school en uitwisselingen met Shanghai, om maar wat te noemen. Chinees is bij ons volledig geïntegreerd als examenvak. Leerlingen kunnen het kiezen als moderne vreemde taal, dus in plaats van Frans of Duits.”

Investering in het onderwijs

Op basis van onder meer deze criteria heeft het Confucius Instituut Groningen de Confucius Classroom toegekend. De school krijgt daarnaast een bedrag dat naar eigen inzicht mag worden ingezet. “Wij zullen het gebruiken voor de examens Chinees bij ons op school, een certificaatuitreiking, het verfraaien van het lokaal, lesboeken voor het vak Chinees en hopelijk snel weer voor een uitwisseling!”, aldus Gwendolynn.