2 februari 2023

Hoofdvaart College dingt mee naar bokaal STO-wedstrijd

Ook dit jaar doet het Hoofdvaart College mee met The Challenge van Meerlanden, een initiatief van Sterk Techniekonderwijs (STO). In deze ‘duurzaamheidswedstrijd’ nemen de eersteklassers van de Dunamare-school het op tegen de eerstejaars van twee andere scholen in de regio. Projectleider Léon Wiekhart, docent op het Hoofdvaart College, praat ons bij.

Léon: “Met The Challenge van Meerlanden, die voor de tweede keer plaatsvindt, willen we het techniekonderwijs is de regio stimuleren en investeren in contact met het bedrijfsleven.” Na een succesvolle eerste editie heeft ook dit jaar afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden een opdracht uitgeschreven. De leerlingen moeten een oplossing bedenken om zwerfafval en bijplaatsing – afval dat naast containers wordt gezet - tegen te gaan. Een herkenbaar onderwerp, vindt Léon. “Zwerfafval en bijplaatsing spreekt tot de verbeelding van leerlingen. Ze vervuilen immers zelf ook en kunnen nu meedenken over een oplossing. Tijdens de lessen Natuur & Techniek van collega Martin Molenaar werken ze in groepjes van 3 à 4 leerlingen aan een prototype. Hiervoor moeten ze zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruiken.”

Gastlessen

In tegenstelling tot de meeste technieklessen mogen de leerlingen alles zelf bedenken: van ontwerp tot materiaalkeuze. Léon: “Sommige leerlingen vinden deze zelfstandigheid fantastisch, terwijl andere het best spannend vinden. Natuurlijk helpen we ze op weg. Zo zijn er niet alleen ontwerplessen, maar ook gastlessen om ze te inspireren.” Afgelopen week kwam er een chauffeur van Meerlanden op bezoek met een grote vuilniswagen. “Hij heeft verteld over zijn werk als chauffeur en het probleem van bijplaatsing uitgelegd. Het belang van de challenge werd zo heel duidelijk voor de leerlingen.” Ook is er een gastles geweest van twee medewerkers van het Natuur- en Milieucentrum Hoofddorp (NMCX). “De leerlingen zijn naar buiten gegaan met grijpertjes en vuilniszakken. Al het afval dat ze tegenkwamen, hebben ze gefotografeerd en in een app gezet. Vervolgens konden ze in de klas op het digibord in kaart brengen welk soort afval op welke plek te vinden is.”

Leuk en leerzaam

Begin februari moeten de prototypes af zijn en worden de klassenwinnaars gekozen. Vervolgens beslist een onafhankelijke jury wie de schoolwinnaar wordt. Léon: “Dit groepje vertegenwoordigt het Hoofdvaart College tijdens de finale op 23 februari in het Natuur- en Milieucentrum Hoofddorp. De finalisten presenteren daar hun oplossing en leggen uit welke stappen ze hebben genomen om tot het prototype te komen. Ook lichten ze hun materiaalkeuze toe.” Wie er uiteindelijk met de bokaal vandoor gaat, is dus nog even afwachten. Als projectleider is Léon onpartijdig. “Ik hoop op een leuk en leerzaam project  voor de leerlingen en een vruchtbare samenwerking tussen de drie scholen!”