21 november 2023

Groot muzikaal feest

Café Lokaal in Haarlem stroomde afgelopen woensdagavond vol met ouders, docenten en leerlingen van het Coornhert Lyceum. De kroeg diende niet zomaar als een locatie voor een avondje uit, maar was ook de plek voor het praktijkexamen muziek. “Ik weet uit eigen ervaring: optreden in het werkveld is belangrijk”, aldus Robert Buckert, docent muziek op het Coornhert Lyceum.

Wat leuk een eindexamen in een kroeg. Hoe is dit ontstaan?

“Dit is de tweede keer dat we met de sectie muziek een praktijkexamen buiten school hebben georganiseerd. Onze muziekavonden zijn altijd heel belangrijk op het Coornhert. Dat is een groot feest, maar de leerlingen krijgen niet de kans om het échte werkveld te ervaren. Ik werk ook als muzikant en weet uit eigen ervaring: optreden in het werkveld is belangrijk! Die ervaring willen wij graag aan de leerlingen meegeven.”

En, hoe is het gegaan?

“Het was een fantastische avond! De vijftien leerlingen die meededen kregen de opdracht om zelf een aantal liedjes in te studeren, wat ook een onderdeel is van hun eindexamencijfer. De optredens mochten van alles zijn, van klassiek en jazz tot instrumentaal… maar we gaven wel mee: je staat in een kroeg dus Chopin is misschien niet zo op z’n plaats. Ze hebben daarnaast ook veel zelf georganiseerd. Zo hebben ze onder andere de poster gemaakt en de setlist overlegd. Ontzettend leerzaam.”

Volgend jaar weer?

“Wat mij betreft wel! De leerlingen vonden het ook heel erg leuk en hebben veel geleerd. Hoe werkt een geluidsman? Wat moet je allemaal voorbereiden? Hoe presenteer je jezelf en op welke manier ga je om met het publiek? Sommige leerlingen willen na hun eindexamen daadwerkelijk gaan werken in de muziek, zoals studeren aan het Conservatorium of aan de slag bij een poppodium. Zo’n avond is dan een goede start om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de muziekwereld.”