2 maart 2022

“Door techniek begrijp je de wereld om je heen beter”

Op 9 maart opent het Haarlem College op feestelijke wijze de deuren van het TechLab. Een plek waar scholieren uit de regio kennis kunnen maken met de vele mogelijkheden die techniek biedt. Teamleider Sander Noortman: “Robotica, drones, virtual reality: het valt allemaal te ontdekken binnen ons lab.”

Sinds 2020 is het Haarlem College aangesloten bij Sterk Techniek Onderwijs (STO): een samenwerkingsverband om techniekonderwijs in de regio een impuls te geven. Sander: “De doelen van STO sluiten goed aan bij onze school. Ook wij willen de doorstroom naar technische vervolgopleidingen en banen stimuleren, want het tekort aan technisch geschoolde mensen is groot. Dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan dit maatschappelijke probleem is mooi.”

Zelf aan de slag

Met het TechLab wil het Haarlem College jongeren enthousiasmeren voor techniek. Sander: “Het vakgebied is veel breder dan leerlingen soms denken. Robotica, drones en virtual reality vallen bijvoorbeeld óók onder techniek. Binnen ons TechLab kunnen al deze innovatieve toepassingen worden ontdekt. Dat gebeurt in de vorm van workshops waarin jongeren vooral zelf aan de slag gaan. Onze eigen leerlingen mochten al een kijkje nemen en waren stuk voor stuk ontzettend enthousiast.”

Razende reporters

Docenten van basis- en middelbare scholen in de regio kunnen een afspraak maken om met hun klas langs te komen in het TechLab. Daarnaast worden er workshops op locatie gegeven. Sander: “Ons ‘razende reporter-duo’ neemt dan materialen mee om bijvoorbeeld programmeerbaar lego te laten zien of 3D-printing te demonstreren. Op deze manier hopen we zoveel mogelijk jongeren op een leuke manier in aanraking te laten komen met dit vak.”

Trots

De opening belooft een feestje te worden. Sander: “Onze gastspreker Nizar El Manouzi, acteur in de serie Moccro Maffia en presentator van Het Klokhuis, zal een interactieve presentatie geven. Hierin verbindt hij maatschappelijke thema’s aan onze activiteiten in het TechLab. Heel waardevol, want techniek is óveral. Wanneer je er meer over weet, begrijp je de wereld om je heen ook beter. Ik ben trots op wat we met het hele team hebben neergezet en kijk ernaar uit om het met leerlingen en docenten uit de regio te delen.”

Nieuwsgierig? Meld je aan voor de opening op 9 maart.