27 februari 2024

“De sfeer proeven is belangrijk”

De open dagen zijn in volle gang; een drukke en inspirerende tijd. Van het organiseren van doe-middagen en kennismakingsmomenten tot open avonden en campagnes. Hoe vullen onze Dunamare-scholen deze periode in? Verschillende collega’s praten ons bij. Vandaag: Lian Pattiasina, afdelingsleider onderbouw mavo, havo, vwo van het Vellesan College in IJmuiden.

Lian: “Ik werk al tien jaar op het Vellesan College en heb al veel leerlingen mogen verwelkomen bij ons op school. Elk jaar is de open dag weer een feestje; ik vind het heel erg leuk om aan leerlingen en ouders te laten zien wat voor fijne school we zijn. Met het hele team en onze leerlingen werken we samen toe naar deze periode. We vinden het belangrijk dat onze toekomstige leerlingen de sfeer kunnen proeven dus we organiseren van alles. De dansklas geeft optredens in de aula, er zijn informatiekraampjes, rondleidingen en sportlessen.”

Open sfeer

“Tijdens de open dagen horen we vaak terug dat we zo’n warme school zijn met een open sfeer. Dat doet me goed: wij verwelkomen iedereen en stellen het bieden van kansen centraal. Zo geven we onderwijs van vmbo-beroepsgericht tot vwo, hebben we diverse opstroomklassen en kunnen leerlingen in een brugperiode van twee jaar rustig ervaren welke kant ze op willen. Ons onderwijs hebben we praktisch ingericht dus op de open dag kun je zien wat mij maken in de lessen, zoals een bijenhotel of een ontwerp van een tiny house.”

Actief meedoen

“Vergeleken met tien jaar geleden zijn er op de open dagen nu nog meer activiteiten voor leerlingen waar ze actief aan deel kunnen nemen. Zoals het bijwonen van een sportles of proefjes doen bij scheikunde en biologie. In Velsen gaat het aanmelden van een middelbare school niet met een loting, waardoor wij ook veel leerlingen uit de nabije omgeving aantrekken. Op een vorige editie kreeg ik vanuit een ouder uit Haarlem te horen dat hij verbaasd was over de goede sfeer hier. Dat maakt me trots; daar doen we het voor!”