13 oktober 2022

“De mogelijkheden van techniekonderwijs zijn eindeloos”

Vandaag kunnen docenten uit het voortgezet onderwijs zich onderdompelen in de wereld van techniek. Door middel van inspirerende workshops en presentaties vanuit Sterk Techniek Onderwijs (STO) kunnen zij ervaringen opdoen met tál van mogelijkheden op het gebied van technologie in het onderwijs. Amber Pranger, Programmamanager  STO regio IJmond/ Zuid-Kennemerland vertelt.

Amber: “Docenten kunnen zich vandaag op het Taste The Future event op het MAAK-terrein in Haarlem door verschillende interessante ‘Tastes and Bites’ laten inspireren op het gebied van technologie. De ochtend staat in het teken van STO-gerelateerde onderwerpen zoals: hoe betrek ik het bedrijfsleven bij mijn onderwijs? En: wat kan ik met een (zorg)robot doen in mijn lessen? Tussen de middag vindt er een lagerhuisdebat plaats over de rol van technologie in het onderwijs en er is een nieuwe ronde van interessante ‘Tastes and Bites’ met technologieën als 3D Printing, gebruik van de HoloLens, games, gadgets en nog veel meer.”

Laagdrempelige manier

“Het thema van dit jaar is ‘C  the Future’, met de C van Circulair. Wij willen docenten letterlijk laten zien wat de toekomst brengt of kan gaan brengen. Technologie is overal en wordt een steeds groter onderdeel van ons leven. Drones worden voor veel dingen al ingezet: van pakketbezorging en levensreddende acties tot het vervoeren van medisch kwetsbare materialen. En er bestaan zelfs 3D-geprinte huizen! Toch komen docenten met dat laatste niet zo snel in aanraking. Daarom is het van belang dat zij op een leuke en laagdrempelige manier kennismaken met alles wat techniek te bieden heeft, zodat zij dit weer kunnen overdragen aan hun leerlingen.”

Techniek in de les

“Deze dag is niet alleen interessant voor docenten uit het technisch vmbo, maar ook voor andere profielen, onderbouwlagen of mavo’s. Het zou mooi zijn als meer docenten actief gebruik gaan maken van technologie in de lessen – dus ook in de niet-technische vakken. Bovendien hopen we dat docenten enthousiast worden voor ons STO-trainingsaanbod, zich aansluiten bij ons leernetwerk en inschrijven voor docentenexpedities. Ik zou willen zeggen: implementeer techniek in de lessen, de mogelijkheden zijn eindeloos!”