11 oktober 2022

“Het is voor mij altijd de Dag van de Duitse taal”

Vandaag is het de Dag van de Duitse taal. Een feestelijke dag voor Annette van der Kraan, al 34 jaar docent Duits op het Tender College.

Wat spreekt je zo aan in de Duitse taal?

Annette: “Als kind ging ik vaak op vakantie naar Duitstalige landen. Omdat ik geen broertjes en zusjes heb, kwam ik al gauw in aanraking met Duitssprekende kinderen. Op mijn vierde kreeg ik een Duits vriendinnetje, met wie ik later ook veel afsprak en schreef. Zodoende was ik de Duitse taal al gauw machtig. Na de middelbare school dacht ik: wat zal ik gaan doen? Ik wilde naar de toneelschool, maar de decaan adviseerde mij om Duits te studeren. Het werd uiteindelijk de lerarenopleiding Duits-Nederlands.”

Is Duits een populair vak?

“Absoluut niet. Dat is wel jammer, want in de handel of horeca kan de Duitse taal echt van waarde zijn. Ik probeer mijn lessen dan ook zo aantrekkelijk mogelijk aan te bieden aan de leerlingen. Geen ouderwetse naamvallen, maar het meegeven van de Duitse cultuur, het eten en de feestdagen. Nu is het Oktoberfest, dus ik neem lederhosen, Duitse tafelkleedjes en pretzels mee.”

Waarom is het belangrijk dat leerlingen Duits leren?

“Het is goed dat ze zich verstaanbaar kunnen maken en borden kunnen lezen. En ook op wintersport of later in je carrière kan het handig zijn. Ik vind het leuk dat er vandaag extra nadruk wordt gelegd op de Duitse taal. Jongeren zijn door series toch met name geënt op de Engelse taal. Gek eigenlijk, aangezien zo’n 140 miljoen mensen Duits spreken in de wereld.”

Je bent ook voorzitter van het leernetwerk Duits. Wat houdt dat in?

“Al meer dan twaalf jaar leid ik het leernetwerk Duits voor docenten vmbo en mavo. Dat is ontzettend leerzaam, leuk en belangrijk! Samen met docenten van het Vellesan, Montessori College Aerdenhout, De Hartenlust mavo en het Spaarne College spreek ik zo’n vier keer per jaar af voor het uitwisselen van informatie of het volgen van workshops. Dit jaar hebben we ook een expert van buitenaf ingehuurd die ons meer leert over formatief handelen en toetsen.”

Wat vind je ervan dat er een speciale dag is voor de Duitse taal?

“Het is goed dat er de nadruk op wordt gelegd. Soms ben ik bang dat dit vak, samen met Frans, ten onder gaat. Dat zou jammer zijn. Ik doe dan ook mijn uiterste best om het Duitse vak zo leuk mogelijk te maken. Vandaag deel ik Haribo uit (ja, dat komt uit Duitsland), maar eigenlijk is het bij mij elke dag de Dag van de Duitse taal. Ik maak er een feestje van!”