10 november 2023

“De maritieme sector is enorm in trek”

Deze week staan Dunamare-scholen Maritiem College IJmuiden en Maritieme Academie Harlingen extra in de schijnwerpers. Vandaag, op de dag van de Maritieme docent, spreken we Guido Kapteijn, docent en sectievoorzitter Maritieme Techniek van Maritiem College IJmuiden, over zijn passie voor het vak: “Het is fantastisch om deze wereld bij te mogen brengen aan de leerlingen.”

Kapteijn: “Ik heb een groot maritiem hart. Als binnenvaartkapitein heb ik twintig jaar gevaren en tien jaar geleden maakte ik de overstap naar het lesgeven. Daar heb ik nooit spijt van gehad! Op het Maritiem College IJmuiden ben ik nog dagelijks met mijn mooie vak bezig en het is fantastisch om iets wat ik zelf mooi vind, door te geven aan de leerlingen. Zij kiezen doorgaans specifiek voor deze richting en zijn vaak erg gemotiveerd. De meesten komen zelfs nog langs als ze van school af zijn, zo ontzettend leuk.”

Sector in trek

“De maritieme wereld is heel bijzonder. Deze branche is belangrijk voor Nederland. De scheepsbouw is onmisbaar en van groot economisch belang. En het leuke is: de maritieme sector is in trek! Steeds meer jongeren ontdekken de charme van het vak, zowel jongens als meiden. Ik heb in het derde leerjaar nu vier meiden in de klas. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.”

Doorgroeimogelijkheden

“Wat ik mooi vind aan het maritieme onderwijs zijn de doorgroeimogelijkheden, vanwege een doorlopende leerlijn. Daardoor krijg je als leerling kansen. Bij ons én op de Academie in Harlingen. Je komt elkaar eigenlijk altijd weer tegen; tijdens een scheeps- en jachtbouwstage of later in het werkveld. Vandaag, op de dag van de maritieme docent, ga ik samen met een collega naar Terschelling. Om workshops te volgen, collega’s te spreken én oud-leerlingen. Met elkaar raken we niet uitgepraat over alles wat maritiem is!”