7 maart 2023

“De leerlingen gaan me aan het hart”

Tijdens de afgelopen schoolleidersbijeenkomst gingen we in gesprek met een aantal collega’s. Wat drijft hen en waar kijken ze naar uit? Vandaag Hannes Martens (47) aan het woord. Ooit begonnen als leraar Frans en onderwijsassistent, en inmiddels afdelingsleider voor leerjaar 2, 3 en 4 mavo op het Haarlemmermeer Lyceum Tweetalig.

“Het leuke van deze school is de dynamiek. Ook al werk ik hier al 22 jaar; eigenlijk voelt elk schooljaar weer als nieuw voor me. Ik heb altijd heel erg genoten van het lesgeven. In principe gaf ik Franse les, maar ook Nederlands en onderwijsassistentie zaten in mijn takenpakket. Zeven jaar geleden heb ik gesolliciteerd op mijn huidige functie: ik was al coördinator en toe aan een vervolgstap. Dat ik nu collega’s kan coachen om hun werk zo goed mogelijk te doen, geeft veel voldoening.”

Internationaal karakter

“Een aantal jaren geleden is onze hele school tweetalig geworden. Dat wij tweetalig onderwijs aanbieden voor vwo-, havo- én mavo-leerlingen in de Haarlemmermeer, maakt me trots. Leerlingen gaan veel op reis, we werken samen met de International School en het brengt een extra dynamiek met zich mee. Ik ben dan ook erg verheugd dat we dit schooljaar weer kunnen starten met reizen en uitwisselingsprojecten. Ook vind ik het fijn dat onze vmbo-leerlingen meer meekrijgen dan op het reguliere vmbo.”

Maatwerk

“Ik ben verantwoordelijk voor het personeelsbeleid binnen het team, maar met name de hele dag druk bezig met de jeugd. Er gebeurt zoveel dat een groot deel van mijn tijd gaat naar het aansturen van de leerlingen. Die gaan me simpelweg gezegd aan het hart. Ik zoek dan ook, samen met het team, altijd naar de grenzen van het toelaatbare om maatwerk te leveren én het beste uit de leerling te halen. Het blijft een mooie uitdaging om leerlingen en hun ouders door de onderwijsjungle te helpen. Ja, onze leerlingen stomen we echt klaar voor de toekomst.”