7 maart 2023

“Tot op het laatste moment heeft ‘ome Joop’ zich ingezet voor onze school”

* In memoriam: Joop Scholts *


Afgelopen weekend is op 96-jarige leeftijd Joop Scholts overleden. Hij werkte als conciërge op het Maritiem College IJmuiden/Technisch College Velsen en was daarmee de oudste medewerker van Dunamare onderwijs. Frank Out, directeur MCIJ/TCV: “Het was super om hem in het team te hebben. We gaan hem ontzettend missen.”

Achter de geraniums zitten, was niets voor IJmuidenaar Joop Scholts. Hij ontving al jaren pensioen, maar was nog steeds dagelijks op school te vinden. “Het contact met de leerlingen houdt mij jong en bij de tijd”, vertelde Scholts vorig jaar nog in een interview met Haarlems Dagblad. Varen was zijn passie. Hij werkte als matroos, loods en behaalde zijn vaarbewijs. Door een ongeval beschadigde hij zijn oog, waardoor hij werd afgekeurd. Zo kwam hij 57 jaar geleden op het MCIJ/TCV terecht als conciërge. De school was bekend terrein voor Scholts. Zijn twee zonen hadden erop gezeten en zijn kleinzoon is er kok. Waar hij eerst vooral de rol van ‘strenge toezichthouder’ had, werd Joop door de jaren heen meer een maatje van de leerlingen. Dit leverde hem de bijnaam ‘ome Joop’ op.

Kaarsrecht door de gangen

Een school zonder ome Joop, daar kan Frank Out zich nog weinig bij voorstellen. “Alleen al de manier waarop hij door de gangen liep, was zo mooi om te zien. Kaarsrecht en met een tempo waar je u tegen zegt.” Hoewel hij een contract had voor vier uur per week was hij bijna elke dag op het MCIJ/TCV. “Hij stond altijd klaar om dingen voor de school te doen. Voor de voorjaarsvakantie is hij nog gestart met het schilderen van de kolommen in de gang. Zijn enthousiasme was fantastisch; het was super om hem in het team te hebben.” Ook de leerlingen zagen ome Joop graag. “Vaak maakte ik een praatje met hem. Dan hadden we het over school of over zijn leven. Hij vertelde graag over zijn volkstuin. Daar ging hij na school altijd naartoe,” aldus een leerling.

Nog niet klaar

Een paar jaar terug kreeg Scholts een eigen bankje op het schoolplein en werd het plein naar hem vernoemd. “Dat voelt nu extra bijzonder”, vindt Frank Out. “Tot op het laatste moment heeft ome Joop zich ingezet voor onze school. Bij de verfspullen in de gang staat nog een bordje met de handgeschreven tekst: ‘Laten staan’. Het werk was nog niet klaar, helaas zal hij het nooit meer kunnen afmaken. Zijn aanwezigheid was altijd zo vanzelfsprekend en nu is hij er plotseling niet meer. We gaan hem ontzettend missen.”