11 mei 2021

Britt Molenaar en Nieka van Lieshout winnen 1e prijs voor profielwerkstuk

Britt Molenaar van de Daaf Gelukschool en Nieka van Lieshout va het Coornhert Lyceum in Haarlem hebben een eerste prijs gewonnen voor hun profielwerkstuk. Ze deden mee aan de PWS-wedstrijd van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en werden beloond met 500 euro.

Nieka (categorie VWO) heeft gewonnen met haar profielwerkstuk Mens en machine, een verdediging van de morele status van intelligente AGI (Artificial General Intelligence). Nieka onderzocht of we aan machines, die we als mens ‘kunstmatig intelligent’ hebben gemaakt, in de toekomst ook morele competenties moeten gaan toekennen.

De jury was enthousiast over haar werkstuk en beoordeelde in het juryrapport: 'Cicero heeft haar geïnspireerd om een rechtszaak te gebruiken in haar werkstuk. Zij heeft dit op een mooie retorische wijze uitgewerkt. Niet alleen is dit hoog academisch, zij geeft er ook nog een twist aan door een gedachtenexperiment. Dit resulteert in een gedegen, fantasievol werkstuk.'

Britt won de eerste prijs in de categorie havo met haar werkstuk Help! Stop de verdrinkingen. Britt is lid van de reddingsbrigade in Zandvoort en de verdrinkingsdood van een (jonge) man in augustus 2020 maakte diepe indruk op haar. Ze wil dan ook de mogelijke gevaren van de zee bekend maken bij een groter publiek. Hoe ze dit probleem wil oplossen? Met een app. Op deze manier hoopt Britt mensen op tijd te kunnen waarschuwen voor gevaarlijke situaties in zee en verdrinkingen tegen te gaan.