23 september 2021

Aandacht voor de Duitse taal op onze scholen; twee collega’s vertellen

Aanstaande zondag vinden spannende Duitse verkiezingen plaats, 22 september was het de Dag van de Duitse taal. Genoeg reden om twee Duitse docenten op onze scholen te vragen naar hun ervaring. Hoe is het om Duitse les te geven in het voortgezet onderwijs? We vroegen het Viola Alkema van het Ichthus Lyceum in Driehuis en Michaël Bohne, werkzaam op de VSO Daaf Geluk in Haarlem.

Toegang tot de cultuur

Viola Alkema is geboren in Polen, woont 17 jaar in Nederland en geeft Duitse les op het Ichthus Lyceum in Driehuis. Viola is een trotse docent die met enthousiasme lesgeeft, ze hoopt leerlingen een andere kijk te geven op het vak. Want Duits is volgens haar veel meer dan alleen maar woordjes stampen. Ze vindt het jammer dat de taal niet zo populair is op Nederlandse scholen. Viola: “In Polen is de Duitse taal wel heel populair. Misschien komt het doordat Duitsland zo nabij is en lijkt de taal minder spannend voor Nederlandse leerlingen. Door de taal te leren spreken, krijg je toegang tot de cultuur, de mensen en het land. Dan gaat er een wereld voor je open.”

Ondergewaardeerd vak

Michaël Bohne is van oorsprong Duits en geeft sinds 2004 Duits les op de VSO Daaf Geluk in Haarlem. Hij zit ook in een intervisiegroep voor Duitse docenten waar onder andere ideeën, ervaringen en kennis uitgewisseld worden om elkaar te ondersteunen en te inspireren. Volgens Michaël is Duits een ondergewaardeerd vak, hij wil graag meer ruimte vrijmaken om te vertellen over de cultuur. Michaël: “Ik zou bijvoorbeeld graag 1 uur per week leerlingen kennis laten maken met de cultuur in Duitsland, zodat ze zien hoe de mensen leven. Ik wil graag een indruk geven van het land, want de Duitse taal speelt voor veel leerlingen niet in hun leven. Ze maken bijvoorbeeld geen kennis met de taal via muziek of tv-programma’s. Behalve wanneer ze met hun ouders naar Duitsland op vakantie gaan, dan krijgen ze er een beter beeld bij.”

Kansen voor de toekomst

Viola en Michaël denken allebei dat het vak Duits veel kansen biedt voor de toekomst. Viola: “Ik vind het heel belangrijk dat leerlingen beseffen hoeveel mogelijkheden ze hebben met Duits. Ze kunnen gewoon in Duitsland studeren en hun studiefinanciering meenemen. Duitse studies staan hoog aangeschreven in de wereld, er zijn hele goede universiteiten. Je kunt kiezen voor grote steden als Berlijn of München, maar je kunt ook naar een knusse stad gaan zoals Göttingen. Een lieve kleine stad met een rijke geschiedenis waar je vrij goedkoop kunt wonen en leven.”

Michaël: “In West-Europa wordt veel Duits gesproken. Als je zaken wilt doen met bedrijven in Duitsland, dan is het echt een heel groot voordeel als je de taal spreekt. Duitsland is meer dan bier drinken en worst eten. Je doet er je voordeel mee als je bijvoorbeeld in de toeristische - of in de technische sector wilt werken, maar het is ook goed voor je vervolgopleiding. Met Duitsers kun je goed samenwerken, je kunt goede zaken met ze doen.”