22 april 2021

Aandacht voor de Duitse taal: interview met docent Viola Alkema

Dit schooljaar vindt door de huidige corona-maatregelen de Dag van de Duitse taal niet plaats op 22 april, maar op 22 september. Desondanks willen we deze dag niet helemaal aan ons voorbij laten gaan. Daarom vroegen we docent Viola Alkema hoe het is om Duitse les te geven op het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Trotse docent

Viola is geboren in Polen, woont 17 jaar in Nederland en ze geeft al bijna 15 jaar Duitse les aan Nederlandse leerlingen in de bovenbouw van het vwo. “Ik ben trots dat ik docent ben en dat straal ik uit. En ik heb het idee dat leerlingen dat ook voelen”, vertelt Viola. “Alleen op die manier heb je een kans om met jouw enthousiasme leerlingen een andere kijk te geven op het vak. Ik hoop dat ze dat ook een beetje meekrijgen. Duits is veel meer dan alleen maar woordjes stampen. Door de taal te leren spreken, krijg je toegang tot de cultuur, de mensen en het land. Dan gaat er een wereld voor je open.”

Duits niet vaak gekozen

Viola vindt het jammer dat Duits op Nederlandse scholen niet zo vaak gekozen wordt. Dat is in Polen wel anders. “In Polen is de Duitse taal wel heel populair. Misschien komt het doordat Duitsland zo nabij is en lijkt de taal minder spannend voor Nederlandse leerlingen. Of misschien denken ze dat de Duitse studie hetzelfde is als het schoolvak Duits? De aandacht voor literatuur of filosofie is tijdens de studie veel groter dan op de middelbare school. En dat maakt het heel interessant.”

Studeren in Duitsland

Viola denkt namelijk dat Duits veel kansen biedt voor de toekomst. Viola: “Ik vind het heel belangrijk dat leerlingen beseffen hoeveel mogelijkheden ze hebben met Duits. Ze kunnen gewoon in Duitsland studeren en hun studiefinanciering meenemen. Dat is fantastisch. Het is ook nog eens goedkoper, want je betaalt geen collegegeld in Duitsland. Je hebt meer keuzevrijheid, je kunt zelf je studiepakket samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld filosofie combineren met natuurkunde. Duitse studies staan hoog aangeschreven in de wereld, er zijn hele goede universiteiten. Je kunt kiezen voor grote steden als Berlijn of München, maar je kunt ook naar een knusse stad gaan zoals Göttingen. Een lieve kleine stad met een rijke geschiedenis waar je vrij goedkoop kunt wonen en leven.”