19 april 2021

Ons nieuwste CvB-lid April van Loenen blogt - De eerste 100 dagen

Een nieuwe baan starten midden in de lockdown is geen ideale timing. Mijn eerste kennismaking met het Bestuurs- en Servicebureau van Dunamare was via een ‘koffiemoment’ in Teams. Vanachter mijn beeldscherm zag ik een hoop gezichten op postzegelformaat. We besloten elkaar daarom in kleinere settings beter te leren kennen, al moest dat helaas nog steeds online. Dat is natuurlijk een enorm gemis. Zoals iedereen heb ik de behoefte elkaar fysiek in de ogen te kijken om een echte verbinding te voelen. Gelukkig kon ik voor de voortgangsgesprekken op de scholen wel op locatie langskomen. Het is fijn om ‘in het echt’ te zien voor wie je werkt en waarvoor je het doet.

Informeel & open

Wat me meteen aangenaam trof, was de informele en open sfeer binnen Dunamare. De collega’s op de scholen praatten heel open over hoe het bij hen op school ging. Dat is prettig binnenkomen, dan weet je dat je goed kunt samenwerken. Ik krijg veel energie uit mijn werk, ik voel me gedreven om altijd te proberen het beste ergens uit te halen. Dat lukt alleen als alles op tafel komt om te bespreken. Als ik het gevoel krijg dat er iets mist, begint het te knagen. Openheid vind ik dus een groot goed. Om diezelfde reden houd ik ook van tegenspraak. Die moet natuurlijk wel een doel hebben: samen tot een betere oplossing komen. Als dat lukt, kan ik daar echt heel blij van worden.

Timing

Natuurlijk zal het voor iedereen binnen Dunamare wennen zijn, nieuwe gezichten aan het roer. Henk Post en ik geven leiding aan een onderwijsgroep die heel lang dezelfde bestuurder heeft gehad. Albert Strijker werd niet voor niets ‘mister Dunamare’ genoemd, hij zit in het DNA van de organisatie. Henk en ik zetten met onze eigen persoonlijkheden een nieuwe koers in. De timing is in ieder geval passend: onze start valt ongeveer samen met het einde van het oude koersplan, dat tot en met 2020 liep.

Twee koersplannen

Dit jaar werken Henk en ik aan de plannen voor de komende jaren. Dat is best ingewikkeld in de huidige situatie, waar corona ons van dag tot dag voor andere feiten stelt. We maken daarom een koersplan in twee delen. Koersplan 1.0 gaat over hoe we de komende tijd uit de coronacrisis komen en met de inzet van het Nationaal Programma Onderwijs de schade van de lockdowns kunnen herstellen. Dat zal voorlopig de meeste aandacht van iedereen vragen. Toch moeten we ook verder durven kijken, naar hoe we ons als scholengroep toekomstbestendig blijven ontwikkelen. Daarom starten we in 2022 met het maken van Koersplan 2.0, dat voor de komende vijf jaar de lijnen uitzet.

In Koersplan 2.0 zetten we sterk in op ‘leren van elkaar’. Niet alleen op het niveau van individuele contacten tussen docenten, maar ook op beleidsmatig niveau. Dunamare is in de fase gekomen dat we het brengen en halen van kennis kunnen uitbouwen. We kunnen nog meer gebruikmaken van onze kracht als groep. Henk en ik zullen dat de komende jaren zeker aanjagen.

Bijzonder & intensief

Maar laten we eerst dit schooljaar tot een goed einde brengen. Het is een heel bijzonder en intensief schooljaar gebleken, wat veel van iedereen vraagt. Ik merk dat er veel trots leeft bij mensen, op de organisatie en op elkaar. Maar ook dat soms de rek er wel een beetje uit is. Ik hoop dat het vitaliteitsprogramma van Dunamare kan bijdragen aan ieders herstel. En bovenal hoop ik dat we het jaar fysiek met elkaar kunnen afsluiten, voor die broodnodige verbinding.