22 april 2022

Zo ga je eindexamenstress te lijf

Nog even en het is zover: het landelijk examen voor vmbo-, havo- en vwo-leerlingen. Of je er nou goed voorstaat of nog keihard moet blokken, het is een spannende en intensieve tijd. Hoe ga je daarmee om? Speciaal voor eindexamenleerlingen en hun ouders zet Dunamare Onderwijsgroep vijf tips op een rij.

Laat het leven

Wist je dat je leerstof beter onthoudt als je het écht begrijpt? Maak de stof eigen door vragen te stellen en laat je overhoren. Ben je visueel ingesteld? Maak dan tekeningen. Of vertel jezelf wat je leest, soms pik je dingen beter op als je ze hoort. Kortom: leer creatief, daar heb je veel meer aan.

Slaap je slim

Het is misschien een open deur, maar voldoende uren slaap – op de juiste momenten - doet wonderen. Uit verschillende studies blijkt dat slapen een must is bij leren en onthouden. Je geheugen werkt beter wanneer je geslapen hebt tussen het moment dat je iets hebt geleerd en het moment dat je die kennis moet ophalen. Dus: eerst leren, daarna goed slapen en vervolgens de toets doen werkt het best.

Begin op tijd

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat met tussenpozen leren veel beter werkt dan een urenlange stampsessie. Dat komt doordat de meeste mensen zich niet langer dan een uur kunnen concentreren én je steeds voortborduurt op eerdere kennis: de tweede sessie herinnert je aan wat je al hebt geleerd. Stop dus met uitstellen en begin vandaag!

Voedsel voor je brein

Zit je er even helemaal doorheen? Ga rennen, dansen, voetballen of duik de fitness in. Na een halfuur sporten worden er nieuwe verbindingen tussen hersencellen aangemaakt en dat maakt dat je je beter kunt concentreren. Je hart pompt meer bloed naar het brein en bloed is... zuurstof.

Motivatie is key

Al volg je al deze tips braaf op, wanneer je niet in jezelf gelooft, wordt slagen een lastige klus. Dus: geef jezelf een boost. Niet alleen om je best te doen met leren, maar ook tijdens het examen. De beste gedachte die je kunt hebben is: ik kan het echt!