17 januari 2022

Vijf tips om ‘Blue Monday’ te lijf te gaan

Last van de winterblues? Dan ben je zeker niet de enige. Voor veel mensen is januari niet de meest favoriete maand. Sterker nog, vandaag staat zelfs bekend als ‘Blue Monday’: de somberste dag van het jaar. Daarom vijf tips om jezelf een positieve impuls te geven.

Zorg voor ontspanning

De kerstvakantie mag dan wel achter de rug zijn; dat betekent niet dat er geen tijd meer is voor ontspanning. Kijk kritisch naar je werk-privébalans en vraag jezelf af of die in evenwicht is. Te weinig ruimte voor ontspanning? Maak het bespreekbaar op je werk. Wanneer jij lekker in je vel zit, kun je het beste uit jezelf én de leerlingen halen.

Kom in beweging

Bewegen draagt niet alleen bij aan een fit lijf, maar zorgt ook voor een helder hoofd. Zo blijkt uit onderzoek dat er tijdens het sporten nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Geen sporter? Pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto, verruil de lift voor de trap of maak regelmatig een wandeling.

Breng structuur aan

Structuur klinkt misschien niet sexy, maar je kunt er zomaar bij gebaat zijn. Het zorgt voor controle en laat dat nou net bij kunnen dragen aan een goed humeur. Probeer eens om elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan (ook in het weekend!) of op vaste momenten te eten. Een goed ritme is het halve werk.

Maak plannen

Een stip op de horizon doet vaak wonderen voor je state of mind. Je hebt immers iets om naar uit te kijken en dát doet een mens goed. Maak het niet te groot: een fijn koffiemoment met die ene collega of wandelafspraak met een goede vriend is meestal al genoeg om er weer met frisse moed tegenaan te gaan.

Eet verantwoord

Was je van plan om die reep chocola wat vaker te laten liggen en ben je toch weer aan het snacken geslagen? Goede voornemens blijven lastig. Wees niet te streng voor jezelf, maar probeer in grote lijnen verantwoord te eten. Tip: zorg voor voldoende gezonde tussendoortjes. Zo voorkom je dat je zwicht voor een gevulde koek uit de kantine.