Vriendinnen
Stella,
Isa en Joan hebben de laatste weken buiten schooltijd geoefend voor deze
wedstrijd. Om hun vrije middag in de keuken door te brengen, vinden ze geen
probleem. Isa vertelt: “Ik kook al vanaf jongs af aan en doe dat nog steeds met
veel plezier. Daarom vind ik het oefenen helemaal niet erg. Daarnaast zijn we
ook vriendinnen dus dat maakt het extra gezellig om hier te zijn.” Joan vult
aan: “Het is een leuke ervaring om dit met elkaar te doen. Ik ga na mijn vmbo
de opleiding horeca manager/ondernemer volgen. Dus dit is een goede
voorbereiding.”
Blackbox
Vandaag staat het
maken van risotto op de planning. “Ik vind dit denk ik het leukste gerecht om
te maken”, vertelt Isa. Op de wedstrijddag bereiden ze een driegangen lunchmenu
voor met amuse voor vier personen. De drie gerechten staan vast, maar de amuse
is een blackbox. Marcel is kok en docent op het Spaarne College. Samen met de
drie meiden heeft hij de laatste tijd geoefend. Hij vertelt: “Op de
wedstrijddag krijgen de leerlingen verschillende ingrediënten en daar moeten ze
zelf een amuse mee maken. Dit hebben we dus niet van te voren kunnen oefenen,
dat is best spannend voor de ze.”
Kurk in wijn
In het restaurant
naast de keuken is Joan met een muziekje op de tafel aan het dekken. Joan is de
gastvrouw. Zij moet opdrachten doen zoals het dekken van een tafel zonder
fouten, het openen van een fles wijn en het maken van verschillende soorten
koffies. “Ik ga vandaag opnieuw oefenen met het bestek. Ik raak toch altijd nog
in de war van al de verschillende soorten bestek. De etiquette en regeltjes die
moet je goed weten. Dat blijft lastig. Ook ga ik oefenen om een wijnfles open
te maken. Gisteren zat er namelijk kurk in de wijn”, vertelt Joan lachend.
Terwijl Marcel de andere meiden aan het helpen is met het maken van de risotto
vertelt hij: “Als je zelf ziet dat er iets misgaat en een nieuwe fles gaat
halen, is dat geen probleem. Een gecorrigeerde fout is geen fout.”
Trots
De
drie jonge horecatalenten worden tijdens de wedstrijd beoordeeld door een
vakkundige sterrenjury. De winnaars van de regionale voorronde mogen meedoen
aan de landelijke finale. Deze vindt later dit jaar plaats. Daarnaast ontvangen
alle deelnemende leerlingen leuke prijzen en is er voor iedereen een medaille.
Maar of ze nou winnen of niet, docent Marcel is bij voorbaat enorm trots. “Voor
de leerlingen is het meedoen aan de wedstrijd natuurlijk een prachtige ervaring
op zich en we hebben een topteam waarmee we echt een visitekaartje afgeven. Meedoen
is belangrijker dan winnen.”