7 maart 2022

Stella, Isa en Joan van het Spaarne College vormen een topteam!

Het maken van een gepocheerd eitje, blancheren en sauteren. Appeltje eitje voor de vmbo 4 leerlingen Stella, Isa en Joan van het Spaarne College. Op dinsdag 8 maart strijden zij tegen zes andere schoolteams uit Noord-Holland tijdens een culinaire vakwedstrijd om een plek in de landelijke finale. Deze wedstrijd wordt dit jaar voor de 16e keer georganiseerd door de vereniging van scholen met een horeca-opleiding. De deelnemende teams bestaan uit twee koks en één gastheer of gastvrouw.

Vriendinnen

Stella, Isa en Joan hebben de laatste weken buiten schooltijd geoefend voor deze wedstrijd. Om hun vrije middag in de keuken door te brengen, vinden ze geen probleem. Isa vertelt: “Ik kook al vanaf jongs af aan en doe dat nog steeds met veel plezier. Daarom vind ik het oefenen helemaal niet erg. Daarnaast zijn we ook vriendinnen dus dat maakt het extra gezellig om hier te zijn.” Joan vult aan: “Het is een leuke ervaring om dit met elkaar te doen. Ik ga na mijn vmbo de opleiding horeca manager/ondernemer volgen. Dus dit is een goede voorbereiding.”

Blackbox

Vandaag staat het maken van risotto op de planning. “Ik vind dit denk ik het leukste gerecht om te maken”, vertelt Isa. Op de wedstrijddag bereiden ze een driegangen lunchmenu voor met amuse voor vier personen. De drie gerechten staan vast, maar de amuse is een blackbox. Marcel is kok en docent op het Spaarne College. Samen met de drie meiden heeft hij de laatste tijd geoefend. Hij vertelt: “Op de wedstrijddag krijgen de leerlingen verschillende ingrediënten en daar moeten ze zelf een amuse mee maken. Dit hebben we dus niet van te voren kunnen oefenen, dat is best spannend voor de ze.”

Kurk in wijn

In het restaurant naast de keuken is Joan met een muziekje op de tafel aan het dekken. Joan is de gastvrouw. Zij moet opdrachten doen zoals het dekken van een tafel zonder fouten, het openen van een fles wijn en het maken van verschillende soorten koffies. “Ik ga vandaag opnieuw oefenen met het bestek. Ik raak toch altijd nog in de war van al de verschillende soorten bestek. De etiquette en regeltjes die moet je goed weten. Dat blijft lastig. Ook ga ik oefenen om een wijnfles open te maken. Gisteren zat er namelijk kurk in de wijn”, vertelt Joan lachend. Terwijl Marcel de andere meiden aan het helpen is met het maken van de risotto vertelt hij: “Als je zelf ziet dat er iets misgaat en een nieuwe fles gaat halen, is dat geen probleem. Een gecorrigeerde fout is geen fout.”

Trots

De drie jonge horecatalenten worden tijdens de wedstrijd beoordeeld door een vakkundige sterrenjury. De winnaars van de regionale voorronde mogen meedoen aan de landelijke finale. Deze vindt later dit jaar plaats. Daarnaast ontvangen alle deelnemende leerlingen leuke prijzen en is er voor iedereen een medaille. Maar of ze nou winnen of niet, docent Marcel is bij voorbaat enorm trots. “Voor de leerlingen is het meedoen aan de wedstrijd natuurlijk een prachtige ervaring op zich en we hebben een topteam waarmee we echt een visitekaartje afgeven. Meedoen is belangrijker dan winnen.”