12 september 2023

Spelenderwijs leren op het ISK-Haarlemmermeer

Hoe leer je de Nederlandse taal, gebruiken en uitdrukkingen beter kennen dan samen een spelletje te spelen? Wilbert Könning, docent Mens en Maatschappij, Maatschappijleer en Burgerschap, en mentor van klas 2B, op het ISK-Haarlemmermeer (onderdeel van het Hoofdvaart College) bedacht iets unieks in de regio: een eigen burgerschapsspel. Gemaakt door én voor de leerlingen.

Wilbert: “Je kunt wel zeggen dat ik een enorme spelletjesfanaat ben. Thuis puilen mijn kasten uit met spellen, ik vind dat gewoon ontzettend leuk om te doen. Een gezelschapsspel spelen is gezellig, leerzaam en je leert samenwerken. In de lessen behandel ik veel thema’s die gaan over Nederland: wat hoort er bij een samenleving, hoe wonen we, hoe is ons land ingericht. Dus ik dacht: hoe leuk is het om al deze facetten in een gezelschapsspel te gieten!”

Echte samenleving

Zogezegd, zo gedaan. Drie maanden lang heeft Wilbert samen met de leerlingen gewerkt aan het spel. Ik heb de leerlingen eerst Hoofddorp laten verkennen. Daarbij vroeg ik: wat valt jullie op, wat zien we? Het was leuk om de samenleving op deze manier inzichtelijk te maken. Al onze bevindingen hebben we meegenomen in het spel, wat een beetje lijkt op een combinatie tussen de bestaande spellen Carcassonne en Monopoly. Het geraamte had ik al in mijn hoofd, maar ik heb het echt samen met de leerlingen ontwikkeld. Het spel is gemaakt door techniekdocent Martin Molenaar. En de naam is ook leuk: ‘Lappen’, bedacht door docent Nederlands Carmen Jansen. Een gouden vondst!”

Vakoverstijgend

Tijdens het coöperatieve spel maken de leerlingen gebruik van vragen die op kaartjes staan. “Het spel is leuk, maar ook leerzaam. De leerlingen leren over de taal, de cultuur en elkaar. Bovendien is het vakoverstijgend: het lenen van geld komt om de hoek kijken, maar je kunt het spel ook aanvullen met bijvoorbeeld Duitse vragen of de actualiteit.” Het is de bedoeling van Wilbert om het spel vaker in te zetten, niet alleen bij burgerschap. “Iedereen die het wil, kan er straks gebruik van maken wat mij betreft. Ook andere scholen. De kaartjes die erbij horen, kun je zelf uitprinten en de vragen kunnen veranderd worden. Volgend jaar mag ik bij de landelijke Docentendag Maatschappijleer een workshop geven over het spel. Dat is de kers op de taart!”