27 december 2021

Opladen in de kerstvakantie? Deze zes tips helpen gegarandeerd!

Werken in het onderwijs is geweldig: geen dag is hetzelfde en je  draagt bij aan de toekomst van morgen.  Maar altijd voor de leerlingen klaarstaan, kost ook energie. Net als de steeds wisselende regelgeving. Heb jij behoefte aan een oppepper  nu het eind van het jaar in zicht is? Ga dan aan de slag met de volgende tips.  

Lummel erop los

Ben je gewend om alle dagen vol te plannen? Probeer dat dan eens los te laten tijdens de kerstvakantie. Zo ontstaat er meer ruimte voor spontane dingen – die vaak juist zorgen voor de ultieme ontspanning – maar ook voor lummeltijd. Lekker lummelen en relaxen op de bank; dat is iets wat we van leerlingen kunnen leren! Dus agenda leeg en laat je verrassen door de dag.

Zoek de buitenlucht op

Nu het donker en koud is, blijf je misschien het liefst thuis met een kop warme thee en kerstkransjes binnen handbereik. Toch is het een goed idee om regelmatig de buitenlucht op te zoeken. Dit helpt om je stressniveau te verlagen en draagt bij aan een goede nachtrust. Ook fijn: je hoeft niet per se actief te bewegen. Op een bankje in het park zitten is al genoeg. Waar wacht je nog op!

Ga de (online) schoolbanken in

Nieuwe dingen leren kost energie, maar levert je vooral ook energie op. Trakteer jezelf daarom op een online cursus, training of workshop. Wellicht is er ook iets mogelijk vanuit de school waar je werkt? Zo hebben we bij Dunamare Onderwijsgroep onze eigen academie met een inspirerend aanbod.

Ban prikkels

Natuurlijk kan het ontspannend zijn om op Instagram of Facebook te kijken (check dan ook de pagina van Dunamare Onderwijsgroep even :-)), maar overdrijf het niet. Continu prikkels is niet fijn voor je brein. Daarbij zorgen andere activiteiten vaak voor meer ontspanning, dan eindeloos scrollen op je tijdlijn. Pak bijvoorbeeld dat boek uit de kast dat je al weken wilt lezen of luister naar muziek waar je blij van wordt.

Maak werk van goede voornemens

Meer bewegen, een betere werk-privébalans, afvallen... Het draagt allemaal bij aan een fit en vitaal gevoel. Maar ja, het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Bij Dunamare Onderwijsgroep kunnen medewerkers daarom gebruikmaken van een vitaliteitscoach. Heb jij deze niet tot je beschikking? Deel je doelen dan met vrienden, familie of collega’s. Hoe meer mensen weten waar jij mee bezig bent, hoe meer steun je zult krijgen.

Zeg dag tegen chaos

Uitpuilende kledingkasten, rommelige keukenlades en rondslingerende boeken. Herkenbaar? Dan is de kerstvakantie een mooi moment om orde in de chaos aan te brengen. Ga aan de slag met uitzoeken, ontspullen en structureren. Je zult zien dat je je daarna meer ontspannen voelt, want: een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd.