11 februari 2022

Nieuwe vorm open dagen groot succes

Open dagen organiseren in coronatijden: het is een creatieve uitdaging die onze scholen vol enthousiasme in samenwerking met Dunamare Onderwijsgroep zijn aangegaan. We spraken met Saloua Akrouni, teamleider onderbouw en lid van de werkgroep ‘open huis’ op het Hoofdvaart College, en Edith Hogenes, teamleider instroom/zorg op het Haarlem College.

Saloua: “Vorig jaar hebben we de open huis-dagen online moeten doen, maar dit jaar kon het gelukkig weer fysiek en mét ouders. Niet op de manier zoals we dat normaliter deden, maar passend bij de coronamaatregelen. In eerste instantie was het de bedoeling om buiten in een partytent een informatiemarkt te organiseren met aansluitend individuele rondleidingen door de school. Maar uiteindelijk gooide storm Corrie roet in het eten - een partytent was niet meer verantwoord – en moesten we in één dag tijd met een nieuw plan komen. In overleg met het Nova College, met wie we de kantine delen, konden we de informatiemarkt op een verantwoorde manier naar de verruimde kantine verplaatsen.”

Second best

Edith: “Ook voor ons was het organiseren van een open dag een puzzel. Het liefst wil je het doen zoals voor corona, maar met elkaar moesten we op zoek naar een nieuwe vorm. De ‘second best’ bleek een online rondleiding, waarin de kracht van onze school (persoonlijk contact en mooie aantrekkelijke lokalen) het beste gepresenteerd kan worden. Leerlingen en ouders kunnen zich inschrijven voor de individuele rondleiding waar twee docenten met een mobiel of laptop door de school lopen.”

Eén-op-één aandacht

Saloua: “Onze individuele rondleidingen hebben we vooraf heel goed voorbereid. Zo hadden alle betrokken collega’s een duidelijke briefing gekregen met een filmpje van de looproute. Op deze manier wisten we zeker dat de doorloop goed zou gaan en de verschillende groepjes elkaar niet zouden tegenkomen. Deze week hebben we de open huis-dagen met de werkgroep geëvalueerd en we zijn allemaal heel positief. Deze vorm is uit nood geboren, maar bepaalde componenten houden we er zeker in. Het één-op-één aandacht kunnen geven, vinden we bijvoorbeeld echt een meerwaarde.”

Supertrots

Edith: “Persoonlijke aandacht vinden wij heel belangrijk. Daarom belt een van de docenten die de rondleiding geeft eerst even op naar de leerling om kort kennis te maken. Wij horen ook terug dat leerlingen en hun ouders dit voorgesprek als prettig ervaren. Aanvankelijk vonden de docenten het best spannend om een rondleiding online te geven. Uiteindelijk is het heel goed gegaan! Docenten liepen enthousiast door school en leerlingen kregen zo toch een goed beeld van het Haarlem College. Ik kan oprecht zeggen dat ik supertrots ben op mijn collega’s en hoop op een mooie, laatste open dag op 15 februari!”

Voor iedereen die niet aanwezig kon zijn op de open huis-dagen op het Hoofdvaart College en graag de sfeer wil proeven: je kunt je nog opgeven voor een individuele (fysieke) rondleiding door de school.