19 juli 2023

"Muziek kleurt mijn leven"

Waar de een ontspant van een flink stuk hardlopen, treedt de ander liever op met een orkest. Dunamare-collega Cédie Hooftman, docent muziek, ckv en leefstijl en mentor op de VSO Daaf Geluk, vertelt over haar ontspanning buiten werktijd.

“Zowel op het werk, als in mijn vrije tijd ben ik bezig met muziek. Ik speel cello – een liefde die is ontstaan in mijn kindertijd. Toen ik dit grote strijkinstrument voor het eerst zag, was ik direct verkocht: het heeft een warme en kenmerkende klank en ik voel me geborgen als ik erop speel. Ik heb het conservatorium gedaan, maar kreeg zoveel stress van al die optredens. In die zin is het net topsport. De spanning op het podium werd steeds groter en mijn talent bleek meer bij het lesgeven te liggen. Ik vind het fijn nu laagdrempeliger met muziek bezig te zijn. Juist door het lesgeven haal ik nóg meer plezier uit de muziek.”

Grote passie

“Muziek kleurt mijn leven. Ik luister het graag en vind het heerlijk om mijn passie door te geven aan de leerlingen. Dat is niet altijd zo eenvoudig. Onze leerlingen hebben een stoornis in het autistisch spectrum, angstproblematiek of teruggetrokken gedrag. Gelukkig is faalangst voor mij heel herkenbaar en kan ik als geen ander vertellen hoe dat voelt. Ik probeer mee te geven dat je niet altijd de beste hoeft te zijn en dat fouten maken mag. Muziek draait ook om het luisteren naar elkaar, het gevoel dat erbij komt kijken en de samenwerking die je ervaart.”

Magisch orkest

“Ik denk dat mensen mij omschrijven als een bezige bij. Zo zit ik in de gelegenheidsband van school die optreedt met kerst, tijdens een feest of afscheid. En ik schrijf de bladmuziek voor de bandleden en leid de repetities. Ook speel ik mee met het Heemsteeds Philharmonisch Orkest waarvoor ik op zaterdagochtend altijd repeteer. Het kost me veel tijd maar als ik er eenmaal ben, ontspant het enorm. Een orkest is magisch: je bent een onderdeel van het muziekstuk. Ik kom na de repetities elke keer weer opgeladen en energiek thuis. Klaar voor een nieuwe week!”