16 februari 2023

Liefde voor het vak

Ontmoeten, verbinden en leren. Deze thema’s stonden centraal op de schoolleidersdag van Dunamare onderwijs, die deze week plaatsvond in De Koepel in Haarlem. En dit keer met een extra feestelijk tintje, want Dunamare bestaat 15 jaar.

Om eerst rustig bij te praten met elkaar, werd de middag ingeleid met een gezamenlijke lunch in de oude Koepelgevangenis. Na een hapje en een drankje konden de genodigden in groepjes deelnemen aan interessante workshops, gegeven door diverse collega’s van de Dunamare-scholen. Er ontstonden gesprekken over onder meer resultaat gericht leren en het vmbo. Bestuurder Henk Post: “Het is fijn dat we na een lange tijd weer bij elkaar konden komen. Wij als Dunamare-scholen horen bij elkaar. Goed om te zien dat we weer van elkaars talenten konden leren.”

Praktijkonderwijs

Na de workshops kwamen de schoolleiders samen in de grote filmzaal voor een lezing van Maxe de Rijk; schrijver, docent en politicoloog. De aanwezigen luisterden naar haar visie op het praktijkonderwijs en ervaring met de vmbo-kansklas waaraan ze lesgeeft. Actuele thema’s kwamen aan bod zoals burgerschap, kansengelijkheid, systematische maatschappelijke problemen, schooladvies en armoede. Een schoolleider: “Wat goed dat er nu echt over praktijkonderwijs gesproken wordt. Heel inspirerend!” Door de lezing werd weer eens duidelijk: als onderwijsmedewerker kun je écht iets betekenen voor de leerling.

Jubileumjaar

Bestuurder April van Loenen benadrukt dat het zo belangrijk is om van elkaars talenten te leren. “Ook wil ik benoemen hoe bijzonder het is dat we zoveel hulp hebben gekregen in de organisatie vanuit onze scholen. Dat is echt de meerwaarde van Dunamare.” Als klap op de vuurpijl kregen de schoolleiders illustraties uitgereikt van hun school en een heus Dunamare-magazine vol mooie verhalen van collega’s. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel, waar de schoolleiders konden napraten over de interessante middag. Een van de aanwezigen gaf aan vaker collega’s op te zoeken van andere scholen. “Deze middag is eigenlijk te kort. Ik ga zeker contact houden met andere Dunamare-collega’s!”