27 juni 2024

Leerlingen Coornhert Lyceum winnen beste PWS van Nederland

Groot feest voor Ilse Kerkhoven en Noa Jimmink uit 6 vwo van het Coornhert Lyceum! Deze week vielen de Dunamare-leerlingen in de prijzen met het winnen van het beste vwo-profielwerkstuk van Nederland in de categorie Natuur en Gezondheid. Ilse: “Het is echt bijzonder dat wij uit bijna 300 inzendingen zijn gekozen!”

Wat doe je als je allebei dol bent op exacte vakken, zoals natuur- en scheikunde? En de zonnebrandindustrie razend interessant vindt? Dan start je een profielwerkstuk over dit onderwerp. Ilse: “Er is steeds meer aandacht voor zonnebrand en insmeren. Gelukkig maar, want zonbescherming is heel belangrijk.” Noa: “Wij wilden onderzoeken hoe zonnebrandmiddelen werken en wat de sun protection factor op de fles inhoudt. Met ons vraagstuk ‘De Sun Protection Factor van zonnebrand’ hebben we onderzocht of zonnebrandmiddelen werkelijk de bescherming bieden die op de fles staat. Ook leggen wij in ons profielwerkstuk uit hoe het werkt, zodat mensen goed begrijpen hoe het zit.”

Natuurkundig onderzoek

Meer dan 160 scholen uit Nederland zonden bijna 300 profielwerkstukken in. Ilse: “Heel gaaf dat die van ons zo goed gewaardeerd is!” Meneer Duijnstee, docent natuurkunde op het Coornhert Lyceum, heeft het duo begeleid en gaf de leerlingen al een negen. Hij roemde hun zelfstandigheid en heel de school is trots. Noa vertelt verder: “Uv-straling is bij uitstek een natuurkundig onderwerp, daarom hebben we hem gekozen als begeleider. We hebben uiteindelijk met elkaar besloten om zelf een uv-meter te maken en de factoren van zonnebrand te testen.” Online uv-sensoren werden besteld en er werd een meetapparaat en code gemaakt. Ilse: “In Excel konden we met tabellen en diagrammen de waardes met elkaar vergelijken.” De conclusie van de leerlingen is positief. Noa: “De zonnebrandmiddelen die wij hebben getest, werken heel goed. Een spf50 houdt maar liefst 98 procent van de uv-straling tegen!”

Smeren, smeren, smeren

Noa en Ilse kregen hun prijs uitgereikt door de president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) in Amsterdam. Ilse: “Ik was me al bewust van smeren. Maar we zijn door veel te lezen over dit onderwerp ook achter de gevolgen van blootstelling aan uv-straling gekomen. We zijn dus extra oplettend en smeren nu vaker op een dag een dikke laag.” De leerlingen zijn heel erg trots. “Het blijft bijzo

nder dat we uit bijna 300 inzendingen door een professionele jury zijn aangewezen als makers van het beste profielwerkstuk van Nederland in de categorie N&G”, zeggen ze. Noa: “We hebben veel geleerd, zijn blij met de prijs, maar hebben vooral ook veel plezier gehad.” Het duo lacht. “En nu kunnen we onze opgedane kennis deze zomer goed in de praktijk brengen!”

Fotograaf: Suzanne Blanchard