28 oktober 2021

Introductiebijeenkomst: “Nieuwe medewerkers zitten boordevol ideeën”

Op dinsdag 26 en donderdag 28 oktober rolden wij de rode loper uit bij het Coornhert Lyceum in Haarlem en locatie Zuidrand van het Haarlemmermeer Lyceum. De reden? Een introductiebijeenkomst voor medewerkers die onlangs zijn gestart op één van de scholen van Dunamare Onderwijsgroep.

Een verslag van de eerste middag:

Vanaf 15.30 uur stroomt de aula langzaam vol. De sfeer zit er gelijk goed in: onder het genot van een hapje en een drankje raken docenten en OOP’ers van verschillende scholen aan de praat. Als het gezelschap compleet is, gaat het programma van start. Dagvoorzitter Natasha Schulte – zelf ook werkzaam geweest als docent – legt kort en krachtig het doel van de bijeenkomst uit. “Het is goed om te weten waar je bij hoort, kennis te maken met elkaar en ervaringen uit te wisselen. Maar we vinden het vooral heel fijn om van júllie te leren. Nieuwe medewerkers zitten boordevol frisse ideeën.” Na de introductie is het tijd voor een quiz, die zorgt voor nieuwe kennis. Zo weet een aantal medewerkers niet dat er maar liefst 23 scholen onder Dunamare Onderwijsgroep vallen en dat er zelfs een school in Harlingen zit.

Welbevinden medewerkers
Vervolgens komen April van Loenen en Henk Post, bestuurders van Dunamare Onderwijsgroep, aan het woord. Vol enthousiasme en met de nodige humor introduceren zij zichzelf. Ook legt het tweetal uit wat het voordeel is van werken op een school van Dunamare Onderwijsgroep. “Het welbevinden en de ontwikkeling van onze docenten en OOP’ers staat hoog op de agenda. De trainingen en workshops van onze Dunamare Academie zijn daar een goed voorbeeld van. Ook bieden we loopbaanbegeleiding en zijn er tal van mogelijkheden om kennis en ervaringen met elkaar te delen.” Eén van de dingen waar Van Loenen en Post ook trots op zijn, is het Agora-onderwijs dat vanaf volgend schooljaar van start gaat op Saga Driehuis in Velsen. “We vinden het belangrijk om een breed palet van scholen aan te bieden dat past bij deze tijd. Zo is er voor iedereen in de regio iets te kiezen.”

Tips en tops
In het tweede deel van de bijeenkomst staan de ervaringen van de nieuwe medewerkers centraal. Dagvoorzitter Natasha legt stellingen voor over algemene onderwijsthema’s en zaken die spelen bij nieuwe medewerkers. Verschillende collega’s komen aan het woord. De meeste zijn erg te spreken over de wijze waarop zij ontvangen zijn door hun school. Zo deelt een docent dat hij als starter in het onderwijs een coach heeft gekregen en vertelt een ander dat er wordt geluisterd naar haar initiatieven. Tot slot noteren medewerkers in tweetallen ‘tips’ en ‘tops’ voor hun scholen.

Warm welkom
Nadat het officiële programma is afgerond, worden de gesprekken voortgezet tijdens de borrel. De nieuwe Dunamare-collega’s zijn positief over de bijeenkomst. “Het was informatief én interactief; iedereen werd uitgenodigd om mee te doen”, aldus een docent. Een andere medewerker vertelt dat deze middag aansluit bij het warme welkom dat hij ervaart op zijn school: “Ik heb het gevoel dat ik gezien word en ertoe doe.”