20 april 2023

Hoog bezoek bij Maritieme Academie in Harlingen

In Harlingen was het vanochtend een drukte van belang. Dunamare-school de Maritieme Academie diende als publiek podium voor achttien wethouders uit de provincie om te spreken over bouwplannen in de regio Friesland. Ook was minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aanwezig. Cindy Postma, schoolleider van de Maritieme Academie: “Onze school is bij uitstek dé plek om met elkaar in gesprek te gaan over bouwplannen in de provincie.”

Aangeharkte grasstroken, gelapte ramen en optimale veiligheidsmaatregelen. De Maritieme Academie was er vanmorgen helemaal klaar voor. Rond koffietijd stonden alle aanwezigen uit de omringende gemeentes op de stoep. De nautische school voelde zich vereerd om uitgekozen te zijn als locatie om de komende woningbouwplannen te bespreken. Cindy Postma: “Vaak zijn zulke gelegenheden in een bedrijfsruimte of theaterzaal maar bij ons kom je wel echt tot de kern: wij zijn een ambitieuze school in aanbouw met duurzame plannen.”

Nieuwe huisvesting

De school bleek een uitstekende locatie voor alle betrokkenen. Cindy: “Harlingen is centraal gelegen in deze regio en goed te bereiken met het openbaar vervoer. Bovendien is bouwen en verbouwen binnen de Maritieme Academie een hot topic. We zijn druk bezig met de nieuwbouw op het naastgelegen parkeerterrein, want onze leerlingen die intern wonen krijgen eigentijdse huisvesting. Het vloergedeelte is helemaal klaar, het gebouw begint nu de hoogte in te gaan.” Ook Henk Post, van het College van Bestuur van Dunamare onderwijs, was aanwezig: “Het is waardevol om zoveel mensen kennis te laten maken met deze bijzondere Dunamare-school. De Maritieme Academie is ambitieus, toekomstbestendig met hun duurzame bouw en een mooi voorbeeld voor de regio.”

Friese nuchterheid

Minister Hugo de Jonge was enthousiast over de school. “Zo mooi dat dit maritieme onderwijs er is, dit heeft Nederland nodig. Koester het!” Na het tekenmoment door de minister en een korte rondleiding in en om het schoolgebouw gingen alle aanwezigen weer huiswaarts. En ook de Friese nuchterheid kwam om de hoek kijken. “Natuurlijk vonden we het leuk om zoveel mensen op bezoek te krijgen en de Academie op de kaart te zetten, maar we zijn wel gewoon een school in bedrijf. Ons hoofd houden we koel, het rooster is niet gewijzigd, de lessen zijn doorgegaan en voor de leerlingen veranderde er eigenlijk niks vandaag.” Ze lacht: “We zitten midden in de examenperiode, dat is al spannend genoeg!”

Foto:  Joachim de Ruijter