30 maart 2022

Het Schoter krijgt mooie beoordeling voor tweetalig onderwijs

Het Schoter in Haarlem kreeg vorige week hoog bezoek: de visitatiecommissie van het Nuffic - de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs - kwam langs om het tweetalig onderwijs te beoordelen. De uitkomst was zeer positief: de school mag zich vanaf nu ‘senior college voor het vwo’ en ‘junior college voor de havo’ noemen.

Tijdens de visitatie bekeek de commissie of het tweetalig onderwijs aan de standaard van het Nuffic voldoet. Brenda Stam, conrector van het vwo en de tto-afdeling: “Ons tweetalig onderwijs is op verschillende aspecten beoordeeld, zoals het gebruik van de Engelse taal en didactiek, wereldburgerschap en persoonsvorming. Maar ook de resultaten van de tto-leerlingen zijn onder de loep genomen, net als de ontwikkelmogelijkheden voor de docenten.”

Mooi resultaat

De terugkoppeling van de commissie was buitengewoon lovend. Stam: “Ze waren erg te spreken over onze taalgerichte, activerende didactiek en het enthousiaste tto-team. Ook de tijd en ruimte die onze docenten krijgen om zich te blijven ontwikkelen in tweetalig onderwijs, is niet onopgemerkt gebleven.” Al deze bevindingen hebben ertoe geleid dat Het Schoter officieel is gecertificeerd als ‘senior college voor het vwo’ (certificering voor de onder- en bovenbouw) en ‘junior college voor de havo’ (certificering voor de onderbouw). Rector Arjan van Waveren is trots: “Dit mooie resultaat hebben we te danken aan ons tto-team dat zich elke dag inzet voor hoogwaardig tweetalig onderwijs.”

Aanvullende certificering

Het Schoter startte veertien jaar geleden met tweetalig onderwijs. Eerst alleen op het vwo, maar sinds een aantal jaar ook op de havo en de mavo. Van Waveren: “Wanneer de tweetalige programma’s op de havo en de mavo langer draaien, kunnen we ook daar (aanvullende) certificering voor behalen. Ons team stopt veel liefde, tijd en energie in ons tweetalig onderwijs, dus ik ben vol vertrouwen dat dit gaat lukken.”