1 april 2022

De werkdag van... Lida Nieuwpoort

Een schoolleider, roostermaker, zorgcoördinator; binnen een school werken niet alléén docenten. Deze onderwijstoppers zorgen – samen met de docenten – voor een prettig en veilig leerklimaat op onze scholen. Wat doen zij precies? Deze week: de werkdag van Lida Nieuwpoort. Zij werkt als administratief medewerker op De Hartenlust in Bloemendaal.

Wat zijn jouw belangrijkste werkzaamheden?

“Officieel ben ik verantwoordelijk voor de leerlingenadministratie, maar omdat De Hartenlust een wat kleinere school is, zijn de functies minder afgebakend en omvat mijn werk veel meer dan dat. Van nieuwe docenten wegwijs maken en rapporten uitdraaien tot kluisjes registreren en roosters aanpassen als de roostermaker afwezig is; ik doe het allemaal. Door al dat multitasken, vliegen de uren voorbij!”

Dat klinkt als een druk programma. Hoe zorg je voor rust?

“Sinds kort dwing ik mijzelf om tussen de middag een rustmoment in te bouwen. Dan ga ik een half uur naar buiten; even loskomen van het werk. Doordat er altijd wel iemand is die belt of mailt, kun je door blíjven gaan.”

Wat zijn jouw favoriete momenten op een werkdag?

“Ik hou van persoonlijk contact. Een leerling geruststellen die overstuur is of een luisterend oor zijn voor een collega: dat zijn voor mij de mooiste momenten. Omdat de lijntjes bij ons op school kort zijn, weet iedereen mij en mijn collega’s op de administratie te vinden. Er wipt regelmatig iemand binnen voor een praatje en daar maken we ook áltijd tijd voor. Wat dat betreft zijn we ook een beetje maatschappelijk werkers, haha.”

Heb je bewust voor De Hartenlust gekozen?

“Het kleinschalige karakter spreekt me aan: iedereen kent elkaar bij naam en er is veel onderling contact. Ik heb niet bewust voor een vmbo-school gekozen, maar vind de leerlingen heerlijk recht voor zijn raap. Zelf ben ik ook zo, dus voor mij werkt dat heel goed.”

Waarom is werken in het onderwijs zo mooi?

“De reuring! Er gebeurt altijd wel iets: personeelsfeestjes, uitjes, voorstellingen... het is zó veelzijdig. Dat geldt ook voor de mensen met wie je te maken hebt. Ik spreek leerlingen en collega’s, maar heb ook regelmatig ouders aan de telefoon. Daarbij is de sfeer bij ons op school prettig; iedereen is enthousiast en staat open voor leuke initiatieven. Ik kan wel zeggen dat het onderwijs écht bij mij past.”