11 april 2023

“Heel bijzonder dat Dunamare dit aanbiedt”

Of je nu voor de klas staat, onderwijsondersteuner of leidinggevende bent; onze Dunamare Academie heeft een rijk programma vol inspirerende en leerzame trainingen en workshops. We namen een kijkje op een academie-avond om mee te voelen, luisteren én proeven.

Conciërge Jasper van Ravensberg is er klaar voor. Vanavond staat het Spaarne College, ‘zijn’ school, in het teken van leren, ontspannen en verbinden. Waar het normaal bruist van de leerlingen, zorgt Jasper nu dat de lege lokalen in orde worden gemaakt en de Academie-vlaggen klaarstaan. Jasper: “Ik geniet van deze cursusavonden. De sfeer is altijd relaxed en de interactie met collega’s van andere scholen vind ik erg leuk.” Nadat Jasper iedereen heeft aangemeld, druppelen de deelnemers binnen bij de vijf bijeenkomsten die deze avond worden gegeven. Van hardlopen tot het leernetwerk voor roostermakers: er is voor elk wat wils.

Veilige muren

In vleugel C wacht Ingrid van Essen haar cursisten op bij de deur. Tijdens de training ‘Anders Kijken naar pubergedrag’ neemt ze Dunamare-collega’s mee in de basisbeginselen van contextuele leerlingbegeleiding. Ingrid: “Om leerlingen succesvol te begeleiden, is meer nodig dan gedragsinterventies en ingeoefende gesprekstechnieken. Zoals: hoe werkt het sociale puberbrein? Welke boodschap schuilt er achter het gedrag van je leerlingen? En hoe bouw en onderhoud je een positieve relatie?” De cursisten geven aan veel te leren van de workshop en de opgedane kennis in hun werk te gebruiken. Ronald: “Ik ben nog maar drie maanden werkzaam in het onderwijs en vind deze extra ondersteuning prettig. Ik heb zelf twee pubers thuis, en het nodige meegemaakt in mijn vorige baan als leidinggevende in een supermarkt, maar alle tips die ik hier krijg zijn echt van meerwaarde. Het helpt ook om met collega’s van andere scholen te spreken en binnen deze veilige muren ervaringen uit te wisselen.”

Mooi initiatief

Aan de andere kant van de gang staat vitaliteit centraal; hier vindt de cursus yoga plaats. “Yoga heeft een positief effect op het verminderen van stress. Het bevordert je geestelijk en lichamelijk welzijn”, legt yogatrainer Anita Tamming uit. Vandaag staat de les in het teken van tension release exercise (TRE): een oefening die is ontwikkeld om het ontladingssysteem van het lichaam ‘aan te zetten’. Anita vertelt dat ons lichaam ernaar smacht om opgebouwde spanning te ontladen, maar dat we ons vaak inhouden. Ze geeft aan dat TRE heel zinvol is omdat je zo je spieren leert ontspannen. Na deze introductie gaan de deelnemers aan de slag om het zelf te ervaren. Begeleid door de rustgevende stem van Anita voeren ze geconcentreerd de verschillende bewegingen uit. Voor de ene deelnemer is deze cursus een eerste kennismaking met yoga, terwijl een ander het juist ziet als een verdieping. Eén ding hebben de cursisten gemeen: ze vinden de Dunamare Academie een mooi initiatief. Janine: “Dit is alweer de vierde cursus die ik dit jaar doe. Ik vind het heel bijzonder dat Dunamare dit aanbiedt!”

Nooit alleen

Rond etenstijd verplaatsen alle deelnemers zich naar het restaurant van de school, waar Mexicaanse geuren de ruimte vullen. De cursisten en trainers vallen met hun neus in de boter, want vanavond verzorgen de leerlingen van het Spaarne College van de opleiding Horeca, Bakkerij en Recreatie een driegangendiner in buffetvorm. “We zijn al sinds vanmiddag bezig om alles voor te bereiden”, vertelt leerling Bram (15). Hij zit in het vierde jaar van de opleiding en verzorgt samen met zijn klasgenoten twee keer per maand het eten voor de academie. Over zijn ‘specialiteit’ hoeft hij niet lang na te denken. “Serveren! Ik kan goed met mensen praten.” Leerling Jenz (15) geeft aan dat hij deze avonden leuk, maar ook best spannend vindt. “Vooral de eerste paar keer. Inmiddels kunnen we het steeds beter. Ook helpen we elkaar, dus je hoeft het nooit alleen te doen.” Over een paar maanden hoopt Jenz zijn diploma op zak te hebben. Hij heeft al mooie plannen. “Ik wil graag met mijn vader een eigen bedrijf starten als thuis-chef!”

Contact met collega’s

Voor conciërge Peter Bakker is het een extra speciale avond. Waar hij normaal druk in de weer is, geniet hij nu van een feestelijk verrassingsdiner aan een aparte tafel vanwege zijn verjaardag. Peter: “Dat ik vanavond niet volledig aan het werk ben, maar als een echte gast kan genieten van het heerlijke eten van de leerlingen is een luxe! Maar mijn normale werkzaamheden op deze avonden doe ik ook graag. Ik ben een mensen-mens en vind het contact met alle collega’s en leerlingen heel leuk. Ook werk ik fijn samen met conciërge Jasper. We vullen elkaar goed aan.” Jarig of niet, Peter kan het niet laten om na het eten toch even de keuken in te duiken om te helpen met opruimen. “Samen de boel netjes afsluiten, dat ben ik nu eenmaal gewend.” Met een gevulde maag en opgeladen geest verlaten de laatste deelnemers rond half negen het Spaarne College. Anouk Ruis, coördinator van de Dunamare Academie: “Het was weer een geslaagde avond. Op naar de volgende!”