9 januari 2020

Gesprek met nieuwe directeur het Montessori College Aerdenhout

Bas Boensma is sinds dit schooljaar de nieuwe directeur van Het Montessori College Aerdenhout (MCA).

Met zijn 32 jaar is hij nog behoorlijk jong. “Voordeel is dat ik de meest recente opleidingen heb gedaan, onder meer een managementopleiding”, zegt Boensma, van huis uit docent Nederlands. “En ik heb zelf nog niet al te lang geleden op school gezeten, dus ik herken nog veel.” 

Zijn eigen ervaringen op de middelbare school zijn ook de reden dat Boensma voor het onderwijs koos. “Ik miste op mijn vroegere school oog voor de leerlingen. Je hoort bij élke leerling goed te kijken welke behoeften en mogelijkheden er zijn om zich te ontwikkelen. Ik vond dat het beter kon, dus besloot ik zelf leraar te worden. Álles wat je doet op school, moet ertoe bijdragen dat elke leerling zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen.” 

Motorkap 

Zijn nieuwe school voelt als een warm bad. “Het is een gemoedelijke, kleine school – we hebben ongeveer 400 leerlingen. Er hangt een heel veilige, vriendelijke sfeer. Iedereen kan hier zichzelf zijn. We besteden veel aandacht aan creativiteit, zo bieden we drama, muziek en dans aan. De leerlingen gaan ook op een open, prettige manier met mij om. Laatst vroegen een paar jongens of ze mijn auto mochten gebruiken voor een presentatie van hun profielwerkstuk. Ze wilden ouders laten meekijken onder een motorkap. Mooi toch?” 

Voetlicht 

De nieuwe directeur heeft meteen een nieuwe huisstijl laten ontwikkelen, inclusief brandnieuw logo. “De medewerkers en leerlingen hebben hiervoor ideeën aangedragen. We hebben samen nagedacht over wat we als school willen uitstralen. Het MCA mag meer voor het voetlicht treden, we willen duidelijker laten zien wat een leuke en goede school dit is. Daarom gaan we onze website ook onder handen nemen; in het nieuwe jaar laten we daar beter op zien wat we allemaal doen. En op social media gaan we meer berichten en filmpjes posten. Leerlingen mogen bijvoorbeeld een dag ons Instagram-account beheren.”