4 oktober 2023

Feest in Harlingen: het hoogste punt van de nieuwbouw is bereikt

Het vernieuwen en verbouwen van de huisvesting van de Maritieme Academie Harlingen is in volle gang. Vandaag viert de Dunamare-school dat het hoogste punt is bereikt: maar liefst twintig meter hoog! Directeur Arjen Mintjes: “Dit is een leuke fase, je ziet nu hoe het eruit komt te zien.”

Mintjes: “De drie gebouwen die we hier vooralsnog voor huisvesting gebruiken, zijn gedateerd. Bovendien sluiten de faciliteiten niet meer aan bij de huidige situatie aan boord van een schip én is het gebouw verre van duurzaam. Daarom komt op het naastgelegen parkeerterrein een toekomstbestendig gebouw dat bestaat uit een centrale ruimte, twee woongebouwen met vier verdiepingen en een restaurant.”

Modern onderkomen

Vandaag viert de Maritieme Academie Harlingen dat het hoogste punt van twintig meter is bereikt en het dak erop kan. “Qua hoogbouw is het al klaar; we gaan nu van de opbouw naar de afbouw. Een leuke fase, want je begint te zien hoe het eruit gaat zien. De kozijnen, slaap- en woonkamers… alles is er al. De leerlingen vinden het prachtig!” De nieuwe fase laten ze in Harlingen niet zomaar voorbijgaan. “Vandaag vieren we een klein feestje. De zestig bouwvakkers boden we vanmiddag als dank voor hun werk een zelfgemaakt ‘captains dinner’ aan, geserveerd in het nieuwe gebouw. Een stevige bouwvakkerslunch: een waar feestmaal wat ons betreft.”

Steun en toeverlaat

Dunamare onderwijs speelt een grote rol bij het bouwtraject. “Dunamare is nauw betrokken bij het hele proces: van ontwerp tot uitvoering. Het is echt een samenwerking en ik ben heel erg trots op iedereen die hieraan heeft meegewerkt. We hopen dat het nieuwe gebouw begin april wordt opgeleverd, zodat we in de meivakantie over kunnen gaan. Onze leerlingen en het team kunnen niet wachten. De leerlingen krijgen meer ruimte met meer licht en betere isolatie, een eigen woonkamer met keuken én er is meer privacy op de kamers met eigen sanitair. Kortom; een toekomstbestendige huisvesting.” Arjen Mintjes lacht: “Op naar het volgende project!”

Fotografie: Joachim de Ruijter