10 oktober 2023

“Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt van Dunamare”

Welke duurzame stappen kunnen onze scholen maken? Om hierachter te komen, zijn onze collega’s van de afdeling Huisvesting regelmatig op de verschillende locaties, zo ook bij het Haarlemmermeer Lyceum Dalton. Het resultaat? Ledlampen door de hele school: de meest duurzame vorm van verlichting.

Quintin Duikersloot, conciërge Haarlemmermeer Lyceum Dalton, was nauw betrokken bij het project: “Omdat we in een nieuw, modern gebouw zitten, zijn we al heel duurzaam. Maar op het gebied van verlichting viel nog winst te behalen. In de zomervakantie zijn onze lampen daarom vervangen door 861 ledlampen. Hierdoor stoten we op jaarbasis 28.153 kilogram minder C02 uit en gaat ook de zwaveluitstoot aanzienlijk omlaag.”

Win-win

“Naast de voordelen voor het milieu is het goed voor de portemonnee. Zo verbruiken ledlampen minder energie én gaan ze langer mee: in plaats van één keer in de acht jaar moeten ze één keer in de twintig jaar worden vervangen. Wat ook scheelt, is dat we geen voorschakelapparaten meer nodig hebben, wat een hoop energie bespaart. Kortom: de overstap naar ledverlichting is echt een win-winsituatie.”

Speerpunt

“De veelzijdigheid van mijn baan vind ik heel leuk: het ene moment plak ik een band en het andere moment denk ik mee over een project als dit. Of er nog meer duurzame plannen op stapel staan? We gaan de temperatuurregulatie binnen onze school verduurzamen; het laatste puntje op de i. Ik vind het goed dat er zoveel aandacht voor is; vanuit de school én Dunamare - duurzaamheid is een belangrijk speerpunt van de onderwijsgroep.”