21 januari 2022

“Cultuur is essentieel voor iedereen”

Ook bij Dunamare hopen we zo dat de theaters, bioscopen en musea weer heel snel open gaan. Op onze scholen staat cultuur hoog op de agenda. Een goed voorbeeld daarvan is Het Schoter, waar drama een prominente plek in het curriculum heeft. Sinds 2001 verzorgt Joke de Jong, docent van het jaar in 2016, met veel plezier de dramalessen: "Cultuur is essentieel voor iedereen."

Bespreek je het belang van cultuur in je lessen?

“Ik laat het vooral graag zien. Drama is iets wat je samen doet, daarom ben ik ook zo blij dat de school weer open is. In een ‘doe alsof-situatie’ vertel je een verhaal of maak je een beeld. Het is echt leren met hoofd, hart en handen. Niet alleen wanneer je theater beoefent, maar ook als je het beschouwt.”

Jongeren staan niet altijd te trappelen als het om cultuur gaat. Merk je dat ook?

“Deze week vroeg ik aan mijn brugklasleerlingen wat zij missen op het gebied van cultuur. Eerst hadden ze zoiets van: bah, cultuur. Ze vertelden dat ze vooral de bioscoop en feestjes missen. Ik heb toen uitgelegd dat dat óók cultuur is. Je door een film laten voeden met andere gedachten, lekker dansen op een feestje: het valt er allemaal onder. Cultuur is daarom essentieel voor iedereen.”

Wat mis jij op dit moment vooral?

“Dat ik nog niet met de leerlingen naar het theater kan, vind ik heel jammer. In de les kijken we soms naar online theatervoorstellingen, maar dat is niet hetzelfde. Je mist toch de wisselwerking tussen spelers en publiek. Ik kijk ernaar uit om weer met de leerlingen op pad te kunnen en samen van mooie voorstellingen te genieten.”

Alle medewerkers van Dunamare Onderwijsgroep kunnen gebruikmaken van het CultuurWerkt-abonnement dat Dunamare heeft afgesloten. Dit abonnement geeft toegang tot  aanbiedingen op het gebied van kunst, cultuur en entertainment.